Definitivament, el mes d'abril va ser un oasi pel que fa al comportament dels preus perquè després que baixés l'IPC ha encadenat dos mesos consecutius de pujades molt significatives col·locant-se en el 10,2%, la xifra més alta des de 1985, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest dimecres. Concretament, l'IPC ha pujat un 1,8% aquest mes de juny amb relació al mes de maig. De fet, des de l'abril, quan es va registrar l'última caiguda dels preus, caient fins al 8,3%, tot ha anat en contra de les previsions, pujant fins al 8,7% al maig i aquest mes de juny superant els dos dígits i col·locant-se en aquest 10,2%.

Amb les dades d'aquest dimecres, la taxa general de l'IPC manté la senda alcista que va començar el març de l'any 2021 i que només va quedar interrompuda al gener, quan es va moderar 4 dècimes fins al 6,1%, i el mes d'abril, quan va baixar un punt i mig, fins al 8,3%. De fet, durant gran part d'aquests mesos el problema principal de l'augment de preus va ser l'electricitat, que gràcies al topall aplicat al preu del gas ha reduït el seu preu. Ara bé, en aquests últims mesos, des de l'inici de la guerra a Ucraïna són els carburants els que han disparat els seus preus, en molts casos marcant rècords. 

Aquestes dades, però encara són les provisionals i seran confirmades a mitjan juliol, però no les diferències entre una xifra i l'altra no són mai significatives, per ja podem hem de recordar que aquesta nova dada supera en quatre dècimes el pic que s'havia aconseguit el mes de març, del 9,8% i que ja era la xifra més gran des de mitjans dels 80 del segle XX. Segons l'INE, l'escalada de l'IPC interanual fins al 10,2% al juny es deu, principalment, a les pujades dels preus dels carburants i dels aliments i begudes no alcohòliques. També ha influït el repunt dels preus dels hotels, cafès i restaurants, superior al del passat any.

La inflació subjacent també bat rècords

En el seu avançament, l'INE també incorpora una estimació de la inflació subjacent, és a dir el càlcul sense aliments no elaborats ni els productes energètics, que durant aquest mes ha seguit escalant per col·locar-se al 5,5%, el seu valor més alt des de l'agost del 1993. D'aquesta manera, la subjacent se situa 4,7 punts per sota de la taxa de l'IPC general.

En termes mensuals, l'IPC va registrar al juny un repunt de l'1,8% respecte a maig, taxa un punt superior a la del mes anterior. En el sisè mes del 2022, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 10%, la qual cosa suposa 1,5 punts més que al maig. Per part seva, l'indicador avançat de l'IPCA va augmentar un 1,8% en taxa mensual. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de juny el pròxim 13 de juliol.