Els preus van continuar la seva escalada aquest mes d'octubre, impulsats per l'encariment de l'electricitat i els carburants, fins a augmentar un 5,5% respecte al mateix mes de 2020, un repunt un punt i mig superior al de setembre (4%) i la taxa més alta des de fa 29 anys. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat aquest dijous l'avanç de l'índex de preus de consum (IPC) d'octubre, una dada que de confirmar-se el pròxim 12 de novembre consolidaria l'acceleració de la inflació en els últims mesos, cada vegada més intensa.
Amb la dada d'octubre, la més elevada des de setembre de 1992, l'IPC interanual encadena la seva desena taxa positiva consecutiva. Darrere aquest repunt de la inflació hi ha l'encariment de l'electricitat i, en menor mesura, de carburants i lubricants per a vehicles personals, que l'octubre de l'any passat es van abaratir.
Tres mesos consecutius a l'alça
La inflació subjacent, que no té en compte els aliments no elaborats ni els productes energètics per ser els més volàtils, es va situar l'octubre en l'1,4%, quatre dècimes per sobre de la de setembre i més de quatre punts per sota de l'IPC general, la diferència més gran entre ambdues dades des de l'inici de la sèrie el 1986. En termes mensuals, els preus van augmentar a l'octubre un 2% respecte a setembre, amb la qual cosa van sumar tres mesos consecutius a l'alça.
L'índex de preus de consum harmonitzat (IPCA), que mesura l'evolució dels preus amb el mateix mètode en tota la zona euro, es va situar en el 5,5% interanual, un punt i mig més que al setembre, i en l'1,7 % mensual.
És previsible que la tendència a l'alça dels preus es mantingui en els pròxims mesos, vistes les previsions sobre els preus de l'electricitat i els carburants. Davant d'aquests increments els sindicats ja reclamen un augment dels salaris conforme amb l'augment de la inflació, una mesura que es descarta des de la patronal, que alerta que pot provocar una frenada del consum.
El preu de l'electricitat a l'octubre
El preu de l'electricitat s'ha quintuplicat en els últims mesos respecte a l'any passat. En els primers 28 dies d'octubre s'ha superat la barrera dels 200 euros/MWh en 21 ocasions, quinze d'elles de manera consecutiva, provocant que en el que va de mes s'hagi aconseguit en el mercat majorista un preu mitjà de 207,94 euros/MWh, amb el que es convertiria en el mes més car de la història.
L'escalada de preus que afecta gran part d'Europa es deu, entre altres factors, a l'encariment del gas en els mercats internacionals, que s'empra en les centrals de cicle combinat i marquen el preu del mercat en la majoria de les hores, i a l'augment del preu dels drets d'emissió de diòxid de carboni (CO₂).