Confirmat, l'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,8% al maig col·locant-se en el 8,7% de mitjana a tot l'Estat, un nou encariment dels preus causat principalment per l'encariment de les gasolines, de la restauració i dels aliments. Tot i la gran pujada de preus a Espanya, Catalunya ha pogut contenir aquest augment i la inflació només ha crescut dues dècimes al maig per col·locar-se en el 8,2%. D'aquesta manera, com ja es va avançar el passat dia 30 de maig, la inflació ja ha reprès els ascensos després que a l'abril es moderés 1,5 punts de cop, fins a situar-se en el 8,3%, Ara bé, cal recordar que la dada de maig està 1,1 punts per sota del pic de març, quan l'IPC va arribar a aconseguir el 9,8%, la seva taxa més alta en gairebé 37 anys.

Si mirem en detall els causants de la pujada de preus, veiem com entre els principals causants de la inflació actual no hi trobem l'electricitat per primer cop en uns quants mesos, però sí que hi trobem els carburants, la restauració i els aliments, entre els quals destaquen pa i cereals, formatge i ous i la carn. En sentit contrari, van abaixar els preus dels llegums i hortalisses. En concret, l'alça dels preus dels carburants va portar a la taxa interanual del grup de transport fins al 14,9%, més de dos punts per sobre de la registrada a l'abril, mentre que els preus de la restauració van provocar que el grup d'hotels, cafès i restaurants elevés la seva taxa interanual al maig fins al 6,3%, cinc dècimes més que a l'abril. En el cas dels aliments, la taxa interanual va escalar nou dècimes, fins a l'11%, la més alta en 26 anys. Per contra, al maig van disminuir els preus dels paquets turístics i de l'electricitat i, en menor mesura, del gasoil per a calefacció.

Sense tenir en compte la rebaixa de l'impost especial sobre l'electricitat i les variacions sobre altres impostos, l'IPC interanual hauria estat del 9,9% al maig, nou dècimes per sobre de la taxa general del 8,7%. En l'últim any, la calefacció, l'enllumenat i la distribució d'aigua s'han encarit un 32,1%; els olis i grasses han elevat els seus preus un 44,7%; els ous són un 25,3% més cars; i el transport personal costa un 15,3% més pel cost més gran dels carburants. A més, molts aliments registren pujades de dos dígits en els seus preus, com la llet (+16,5%) i cereals (+16,3%).

Si anem a veure la inflació subjacent, és a dir sense aliments no elaborats ni productes energètics, aquesta va augmentar al maig mig punt, fins al 4,9%, el seu valor més alt des d'octubre de 1995. En taxa mensual, l'IPC va registrar al maig una alça del 0,8% respecte a abril, el seu major repunt en un mes de maig des de l'any 2018.