L'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar quatre dècimes a l'octubre en relació amb el mes anterior i va retallar de cop la taxa interanual 1,6 punts, fins al 7,3%, la xifra més baixa des del febrer, quan l'IPC es va situar al 7,6%, segons les dades avançades publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La dada d'octubre, que haurà de ser confirmada per Estadística a mitjans del mes que ve, és 3,5 punts inferior al pic assolit el mes de juliol passat, quan la inflació va escalar fins al 10,8%, el nivell més alt des del setembre del 1984.
Amb la moderació registrada a l'octubre, la inflació suma tres mesos consecutius de descensos en la taxa interanual després que a l'agost baixés tres dècimes, fins al 10,5%, i al setembre disminuís 1,6 punts, fins al 8,9%. Segons l'INE, la moderació de l'IPC interanual fins al 7,3% a l'octubre es deu, principalment, a la baixada dels preus de l'electricitat i, menys, a l'abaratiment del gas. En termes mensuals (octubre sobre setembre), l'IPC va registrar un repunt de quatre dècimes.
L'INE incorpora a l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que es va mantenir a l'octubre al 6,2%, situant-se 1,1 punts per sota de l'IPC general.
Per què la baixada de la llum és important?
Aquesta tendència podria suposar que els preus energètics han començat a estabilitzar-se, per fi, des que va esclatar la guerra d'Ucraïna. Començant pel principi, avui el preu de la llum depèn majoritàriament del preu del gas, perquè gran part de l'electricitat que es genera es fa a partir de centrals gasístiques.
Aquest preu del gas s'està desplomant a tot el món, sobretot a Espanya. Tant Espanya com la Unió Europea han assegurat part de l'hivern, parlant energèticament, amb les seves reserves subterrànies per sobre del 90%. Segons els experts, Espanya ara mateix té 'excés' de gas, gràcies a la gran oferta de Gas Natural Liquat que arriba aquests dies a través de vaixell.
El preu de la llum i el gas avui
A tall d'exemple, el preu de l'electricitat al mercat majorista baixa aquest divendres més d'un 1% fins als 113 euros el megawatt hora (MWh), el dia en què es tornarà a aplicar l'anomenat "mecanisme ibèric" després d'una setmana sense aquest, d'acord amb els resultats de la subhasta celebrada.
El límit al gas es tornarà a aplicar aquest divendres després de vuit dies sense funcionar pel fet que la seva cotització era al Mercat Ibèric del Gas (Mibgas) per sota dels 40 euros/MWh fixats pel govern espanyol com a preu màxim fins a finals d'any. Per aquest divendres, el preu rondarà els 44 euros.
Malgrat tot, cal tenir en compte el context i una inestabilitat que encara s'allargarà amb la guerra en vigor. L'electricitat se situarà novament per sobre de la barrera dels 100 euros/MWh després que durant la setmana passada enregistrarà els tres preus més baixos de l'any, amb valors de 73, 81 i 85 euros/MWh. Tot i això, el preu de la llum al mercat majorista es mantindrà demà molt lluny dels més de 226 euros/MWh que es pagaven fa un any, un descens en què influeix tant la producció renovable més gran com l'abaratiment del gas natural als mercats internacionals a causa de l'acumulació d'emmagatzematge de cara a l'hivern.
El taulell polític amb l'Europa de l'est
En el marc geopolític, cal seguir atents. Precisament, aquest matí, el primer ministre d'Hongria, l'ultranacionalista Viktor Orbán, ha assegurat que l'actual tranquil·litat als mercats de gas és transitòria i ha advertit que durant l'hivern els preus tornaran a augmentar, quan es comencin a buidar els dipòsits. "Actualment hi ha una tranquil·litat temporal al mercat de gas, perquè els dipòsits estan plens. Quan durant l'hivern es buidin, els preus tornaran a pujar", ha avisat Orbán a l'entrevista fixada dels divendres a la ràdio pública Kossuth.