L'IPC català ha tornat al terreny positiu i s'ha situat en el 0,4% en termes interanuals el mes de gener. Així ho constaten les dades presentades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), les quals situen la inflació d'aquest mes gairebé un punt per sobre de la del mes de desembre (-0,6%).
#InfografiasINE Puedes ver y comparar la evolución del #IPC general y de los diferentes grupos y subgrupos de artículos, para el total nacional, ccaa y provincias https://t.co/JGzTlxl4gZ #INE pic.twitter.com/RUnu7kSnQn
— INE España (@es_INE) February 12, 2021
Els preus a Catalunya es trobaven en situació de deflació (IPC negatiu) durant deu mesos consecutius, des de l'esclat de la pandèmia de la Covid. Destaca l'increment de l'IPC a Catalunya durant el mes de gener en l'electricitat- (+4,7%) i de les begudes no alcohòliques (+6,3%). A l'Estat, els preus es van incrementar un 0,5% al gener, un punt més en comparació a la taxa registrada el desembre.
Evolució dels preus segons productes i per regions
La inflació a Catalunya es va produir de manera diferenciada segons productes. L'increment dels preus el va liderar l'electricitat, el preu de la qual va pujar en un 4,7% al territori català, mentre que al conjunt de l'estat espanyol ha arribat fins al 6,4%. Durant el primer mes de gener de 2021, i coincidint amb l'onada de fred que va afectar el conjunt del territori, es van registrar preus rècords històrics de la llum, fins als 94,99 euros per MWh,
El preu del lloguer d'habitatges va pujar un 1,3% a Catalunya, mentre que els preus de la conservació i reparació d'aquests en un 1,9%. Altres increments destacables de l'IPC durant el gener són els dels aliments (1,8%), serveis recreatius, esportius i culturals (2,3%), assegurances (+1,7%), adquisició de vehicles (+1,6%), restauració (+1,4%) i vestit (+1,2%). Per contra, els preus relatius a la utilització dels vehicles personals van caure un 6,2%.
Les regions de l'Estat on més han crescut els preus han estat Melilla (+1,6%), les Balears (+0,7%) i el País Basc, Ceuta, Extremadura i Andalusia, totes quatre amb un increment del 0,6%. Per contra, l'IPC més baix, tot i que positiu, s'ha registrat a Castella-La Manxa (0,2%) i La Rioja (0,3%).