El laboratori ISDIN ha ampliat el seu projecte d'ajuda a les persones amb albinisme, que va iniciar a Moçambic el 2022, a una comunitat de Panamà amb la prevalença més alta del món. En la comunitat de Guna Yala, a l'arxipèlag de San Blas, una de cada 100 o 200 persones té albinisme, mentre que a Europa la incidència és d'una de cada 37.000 persones.

A aquesta alta incidència se sumeixi el problema de la falta d'accés als serveis de salut que estan centralitzats en Ciutat de Panamà, segons va informar ISDIN aquest dimarts. L'expedició ha desplaçat sis dermatòlegs voluntaris de diferents nacionalitats (Panamà, Espanya, Colòmbia, Perú, Xile, Argentina) a la Isla de Narganá, per combatre el càncer de pell entre les persones amb albinisme, les 98% de les quals moren abans dels 40 anys.

"L'albinisme a Panamà és un problema de salut pública, especialment entre els indígenes Guna Yala perquè en ser poblacions apartades i viure en un arxipèlag hi ha endogàmia entre les tribus i per això tenen aquesta incidència tan alta", va explicar el doctor Jaime Piquero, dermatòleg líder de l'expedició.

Durant dos dies l'equip mèdic ha atès 65 persones procedents de 16 comunitats de l'arxipèlag de San Blas que s'han desplaçat a la Isla de Narganá on es va instal·lar el centre de treball de l'expedició. Allà els dermatòlegs han realitzat revisions de pell, practicat sessions de crioteràpia en queratosis actíniques i conscienciat sobre la importància de la fotoprotección, a més de lliurar-los cremes solars i mesures protectores com barrets i samarretes.

"És una experiència molt satisfactòria, compartir expedició amb un grup de dermatòlegs joves amb ganes de treballar, ràpidament formem un equip i hem pogut veure un volum important de pacients", va manifestar Reinaldo Arosemena, dermatòleg líder d'expedició i president de la Fundació SOS albins Panamà.

EXPEDICIONS

També han realitzat 16 intervencions quirúrgiques per extirpar càncers de pell i lesions precanceroses, que sense aquest tractament haguessin posat en perill la vida d'aquestes persones amb albinisme. Com explica la Dra. Sofía Juárez, dermatòloga argentina becada per ISDIN, "és molt gratificant, em torno molt feliç havent pogut ajudar aportant el meu coneixement, la qual cosa un fa diàriament, en persones que realment necessiten ajuda i que no tenen assistència mèdica si no és perquè algú s'apropa fins aquí a ajudar-los". Les persones amb albinisme que viuen en comunitats a les illes no tenen accés a la sanitat perquè els és molt costós desplaçar-se a Ciutat de Panamà.

Per això, projectes com l'expedició d'ISDIN en col·laboració amb SOS Albinos Panamà són de gran ajuda per tractar les lesions precanceroses i canceroses i canviar la vida d'aquestes persones, però també la dels mateixos dermatòlegs. "El que m'ha fet més feliç és estar en contacte amb ells, tractar-los en la consulta i realitzar tot el procés, des d'ensenyar-los a com utilitzar el fotoprotector fins a realitzar cirurgies. Però el més meravellós ha estat sentir-me part d'un equip que lluita contra el càncer de pell", va assenyalar la doctora Shady Helen Gutiérrez, dermatòloga peruana becada per ISDIN.

El seu company d'expedició, el dermatòleg colombià William López, també creu que aquesta experiència suposarà un abans i un després per a ell. "Moltes vegades amb les tasques del dia a dia perdem el contacte amb la realitat, i això és un bany de realitat, saber que hi ha pacients que ens necessiten molt i poder aportar el nostre gra de sorra per canviar la realitat d'aquestes persones m'ha omplert l'ànima com a professional i com a persona".

Des que va començar el projecte d'atenció a les persones amb albinisme a Moçambic l'octubre de 2022, ISDIN ha enviat 35 dermatòlegs de 10 nacionalitats que han atès a més de 1.500 pacients i han realitzat més de 427 intervencions quirúrgiques. Aquestes xifres tenen un altíssim impacte al país africà ja que només disposa de 20 dermatòlegs per atendre una població de més de 32 milions d'habitants.

El projecte d'ISDIN també inclou la donació anual de més de 80.000 de fotoprotectors, la qual cosa permet que més de 3.500 persones amb albinisme disposin d'aquest tipus de productes que d'una altra forma els serien inabastables pel seu elevat preu.

LLUITA CONTRA EL CÀNCER

L'objectiu global del projecte d'ISDIN és ajudar les persones amb un elevat risc de patir càncer de pell i concretament a les persones amb albinisme en països desfavorits.

El projecte va més enllà de les expedicions i de les donacions anuals de fotoprotección i busca establir programes de formació per a metges locals que garanteixin la sostenibilitat i continuïtat de l'atenció especialitzada, amb l'esperança que, en el futur, aquest tipus d'intervencions externes ja no siguin necessàries. Aquesta iniciativa forma part de l'estratègia d'ESG de la companyia per aconseguir un futur sense càncer de pell al món.