Després d'un 2021 marcat per la pandèmia i a mig gas, aquest dimarts l'Integrated Systems Europe (ISE), el congrés mundial del sector audiovisual, ha obert definitivament les portes a Barcelona. Com és tradicional en els congressos d'aquesta envergadura, l'ISE ha estat inaugurat per les màximes autoritats del país, com el president de la Generalitat Pere Aragonès, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que han estat acompanyats pel director general del congrés, Mike Blackman, i el president de la Fira de Barcelona, Pau Relat. Durant la inauguració les autoritats han visitat els sis pavellons que ocupa l'ISE aturant-se amb els caps d'algunes de les empreses presents.
Un dels punts destacats de la visita ha estat quan la comitiva s'ha acostat al pavelló de la Generalitat, allà el Govern ha donat espai a una trentena d'empreses del país. A més de donar espai a empreses catalanes, enguany, des d'ACCIÓ, han impulsat l'Open Innovation Challenge, on set grans empreses publiquen reptes audiovisuals i les empreses que ho desitgen es reuneixen amb ells per oferir-los les seves possibles solucions. En total ACCIÓ ha tancat unes 130 reunions perquè es puguin portar a terme aquests set reptes.
L'únic polític que ha fet declaracions durant aquesta primera jornada de l'ISE ha estat el conseller Torrent que ha valorat la situació actual del sector audiovisual a Catalunya. En aquesta línia, el conseller ha recordat que a Catalunya, actualment, el sector està format per unes 3.600 empreses que facturen 6.700 milions d’euros i donen feina a unes 31.000 persones, segons els últims estudis d’ACCIÓ.
Un dels punts claus de la celebració d'aquests congressos és la capacitat per captar inversió estrangera i aconseguir que es quedi a Catalunya per invertir. En aquest sentit, Torrent ha comentat que l’informe d’ACCIÓ apunta que Catalunya ja ha captat gairebé 50 milions d’euros d’inversió estrangera el 2021 en el sector audiovisual, que es tradueix en un augment del 37% respecte a l'any passat, establint així un nou rècord per a Catalunya. En aquest punt el conseller ha destacat que si s’analitza en períodes més amplis per evitar l’efecte volàtil d’aquesta estadística, el volum d’inversió estrangera en els últims cinc anys (2017-2021) ha assolit gairebé els 170 milions d’euros i ha provocat la creació de 2.700 llocs de treball.
El conseller ha assenyalat que el sector a Catalunya principalment es dedica a l’entreteniment audiovisual, és a dir a produir pel·lícules i sèries o desenvolupar videojocs, per exemple, i concentren el 51% de la facturació del sector al país. El segon segment de negoci és la comunicació corporativa, la publicitat i els esdeveniments, és a dir ofereixen serveis de màrqueting digital, branded content o l’organització d’esdeveniments en temps real i acumulen el 40% de la facturació. L'últim 9 % de la facturació del sector a Catalunya es dedica al món dels mitjans de comunicació. En la part d'empreses, el conseller també ha destacat la presència de 213 startups catalanes del sector audiovisual (més d’un 11% del total de 1.900 startups catalanes), xifra que representa gairebé el doble que fa cinc anys.
Esperant superar els 50.000 assistents
Més enllà dels polítics, aquest dimarts també ha parlat el director de l’ISE, Mike Blackman, que ha donat, com és costum, les principals dades i xifres del congrés. En primer lloc, ha augurat que superaran els 50.000 visitants, ja que avui a les 7 del matí eren més de 49.000 els visitants que s’havien registrat. Uns visitants que podran passejar per un total de 5 pavellons de Fira de Barcelona, uns 48.000 metres quadrats totals, amb quasi 850 expositors de 45 països diferents. En total, Blackman ha estimat que l’ISE tindrà un impacte econòmic de 215 milions d’euros en els 4 dies que dura el congrés, però ja ha avisat que en els pròxims anys esperen arribar als 500 milions d’euros d’impacte per Barcelona, assegurant que Catalunya va ser l’elecció correcta per celebrar aquest congrés mundial.
El cap de l’ISE també s’ha pronunciat sobre la invasió russa d’Ucraïna, assegurant que s’ha vetat l’entrada a les empreses del país eslau a conseqüència de la guerra, però no dels ciutadans russos, assegurant que hi ha moltes persones d’origen rus que viuen fora del país i que estan en contra de la invasió i que, per tant, no es pot vetar la seva entrada.
El que també ha lamentat Blackman la no presència d’empreses de la Xina a causa de les afectacions de la covid. Concretament, ha assegurat que s’ha perdut la presència de fins a 300 empreses, però ha desitjat que l’any que ve esperen tenir-les de tornada a Barcelona per engrandir encara més l’esdeveniment.