El president de la Fundació Bancària 'La Caixa', Isidre Fainé, ha assegurat aquest migdia al Parlament de Catalunya en el marc de la comissió d'investigació sobre l'aplicació del 155 al Parlament de Catalunya que el canvi de seu del banc a València es va fer perquè "volíem evitar una crisi bancària". Una comissió en què només hi han assistit quatre diputats: la CUP, JxCat, ERC i Comuns.
Fainé ha comparegut al Parlament juntament amb el president de CaixaBank, Jordi Gual, en què han assegurat que "no va ser una decisió fàcil" i, de la mateixa manera que ha explicat prèviament el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, "no vam rebre cap mena de pressió política" per moure la seu. Els màxims dirigents de la Fundació i de CaixaBank han asseverat que "no va ser una decisió fàcil", però "les circumstàncies que vam viure a partir del dia 1 d'octubre van ser clarament excepcionals i havíem d'actuar".
Durant la comissió, Fainé ha volgut deixar clar que CaixaBank i la Fundació 'La Caixa' són dues entitats "desconsolidades", i que la fundació està "al servei de les persones", i que, "en el moment que perillen els estalvis, perilla la Fundació". Amb tot, assegura que malgrat el trasllat de la seu, "som tan catalans com ho érem abans o més".
En aquest sentit, Fainé ha afegit que "els temes de confiança es maten ràpid o els problemes es fan cada vegada més grans". "Els estalvis són sagrats, no pots jugar amb els estalvis de la gent", ha sentenciat, defensant que "en moments difícils s'ha d'actuar". En paraules del president de la Fundació i del president de CaixaBank, que ha estat consistent desmentint pressions polítiques, "no entenem d'on surten les informacions del diari Ara i l'informe del Col·legi d'Economistes, perquè no són veritat".
D'aquesta manera, tant Fainé com Gual han defensat la decisió de moure la seu i han asseverat que durant l'octubre del 2017 "la gent tenia molta por", i que "la nostra responsabilitat és protegir els nostres accionistes". Amb tot, Fainé s'ha volgut reivindicar constantment com a responsable de la fundació i no del dia a dia del banc.
Fuga de 7.000 milions d'euros
En resposta a les preguntes dels grups parlamentaris –que han estat molt insistents en el fet de si els bancs van rebre pressions-, Jordi Gual ha recordat que "la sensació de no saber què passaria el dia següent va ser generalitzada i la població va tenir molta por". En aquest sentit, ha asseverat que "quan la gent té por, el que fa sobretot el petit estalviador és retirar diners del banc". A més, ha xifrat en 7.000 milions d'euros la sortida de dipòsits durant la setmana després del referèndum de l'1-O. "Éren principalment de dipòsits privats", ha recordat.
Gual també ha explicat que hi havia temor entre clients i també accionistes que l'entitat no tingués accés al Banc Central Europeu per la possibilitat que quedés fora de la zona euro. Segons el president de CaixaBank, la direcció del banc va considerar "adient traslladar-se a València" i ha admès tant contactes amb les autoritats polítiques del moment com que va aprofitar el reial decret que facilitava el trasllat per dur-lo a terme. A més, ha advertit que "les dobles legalitats creen pànic". Alhora, ha explicat que "el banc tenia amplíssima liquiditat i estava preparat, però aquesta situació s'havia de tallar en sec".