Les autoritats d'Itàlia, l'Equador i Tailàndia han emprès tres rellevants actuacions contra el frau audiovisual en els últims dies, amb la qual cosa reforcen la lluita que s'està entaulant a nivell global en aquesta matèria per aturar una problemàtica que fa perdre, en el cas del futbol espanyol, al voltant de 600 milions d'euros anuals.

De fet, recentment la patronal del futbol espanyol s'ha unit a 14 organismes com la Premier League, la Bundesliga o la Sèrie A italiana per enviar una carta a Linda Yaccarino, CEO de X, la xarxa social propietat d'Elon Musk, per reclamar "atenció immediata" davant de les "fallades en la lluita contra el frau audiovisual" a la plataforma i "sol·licitar de forma urgent una reunió amb els seus representants pel que considerem una situació inacceptable". La missiva també critica "l'actitud de X de cara a eliminar el contingut il·legal en viu", perquè "és clarament insuficient i inadequada".

Aquesta és una mostra més dels esforços conjunts globals que s'estan emportant en l'actualitat a tot el món contra la xacra de la pirateria audiovisual i que a Espanya lidera LALIGA. Per exemple, a l'Equador s'ha realitzat una significativa operació contra la pirateria que ha estat coordinada amb diversos operadors d'internet com Celerity, Xtrim i Netlife, els quals seguint una resolució judicial han bloquejat diverses adreces IP per evitar l'emissió de contingut audiovisual de forma il·legal.

Com a conseqüència d'aquesta operació, MagisTV, una de les plataformes llatinoamericanes 'pirates' més populars internacionalment, i que ofereix contingut protegit per drets d'autor robat a altres fonts a canvi de subscripció, ha estat bloquejada a l'Equador. L'esmentada plataforma ha assenyalat en un comunicat que a causa d'aquest bloqueig "no pot oferir senyal en viu" dels continguts, i alhora reconeix que és un "servei d'IPTV il·legal", per la qual cosa pot "comportar aquest tipus de contratemps" els seus usuaris.

La LigaPro, l'homònima de LALIGA a l'Equador, ha llançat un altre comunicat en el que es congratula per aquesta acció en ser víctima d'un frau que "tant dany fa a la indústria del futbol i, per tant, als nostres clubs i jugadors".

Per la seva part, el Departament d'Investigacions Especials (DSI) de Tailàndia ha destapat una xarxa il·legal de streaming i apostes online. Les autoritats tailandeses creuen que la xarxa va utilitzar un rentacotxes com a cobertura per retransmetre partits de futbol a l'estranger als seus 30.000 membres, causant danys per valor de més de 74,7 milions d'euros, d'acord a informacions dels mitjans locals.

Sobre això, els detinguts han estat acusats de violar els drets de retransmissió del passat campionat europeu de futbol celebrat a Alemanya i de blanqueig de diner.

Segons informa el mitjà italià Repubblica, l'autoritat per a la garantia en les comunicacions a Itàlia (Agcom) vol obligar Google que introdueixi més mesures que lluitin contra el frau audiovisual. En aquest context, reclama a la companyia americana una limitació en la recerca de llocs que ofereixin serveis d'IPTV en territori italià. Una acció contra aquest tipus de llocs que en el passat també va implementar el Regne Unit.

Per intentar prevenir aquest tipus de robatoris, Itàlia, un dels països amb una de les legislacions més avançades en lluita contra el frau audiovisual, ha llançat el sistema Piracy Shield, que permet bloquejar retransmissions en 30 minuts des que es llança l'avís des de l'organisme governamental corresponent als operadors que allotgen aquest contingut il·legal de streaming.

Aquestes últimes operacions realitzades a diversos països marquen la lluita contra el frau audiovisual a nivell internacional i així prevenir riscos per als usuaris, com en el cas d'aquells que contracten serveis il·legals previ pagament.