ITP Aero, Abengoa, Telefónica o Eugin són entre les operacions corporatives més destacades de 2023, segons l'Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada.

A falta d'uns dies perquè acabi 2023, el mercat d'operacions corporatives a Espanya va camí de tancar l'any amb una caiguda de l'activitat. Segons les dades de TTR Data, fins al mes de novembre s'han registrat 2.579 acords amb un valor agregat de 79.303 milions d'euros, la qual cosa suposa una caiguda de l'11,5% en el nombre de transaccions i del 9,3% en el valor de les mateixes.

En un entorn complicat per al M&A per les pujades de tipus i pels dubtes sobre les perspectives macroeconòmiques, el grup de treball de l'Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada ha realitzat un estudi sobre les operacions més destacades que han transcendit des de començament d'any.

S'han analitzat les operacions tancades i anunciades aquest any destacant les més rellevants pel volum de l'operació, per la seva importància estratègica i per l'impacte que han tingut per al seu sector.

Al setembre es va conèixer una de les operacions més importants de 2023. STC Group, la companyia de telecomunicacions de l'Aràbia Saudita, anuncio la compra d'un 9,9% del capital de Telefónica (un 4,9% està a les seves mans i el 5% és en instruments financers controlats per Morgan Stanley). Després d'aquest moviment, fa tot just uns dies el Consell de Ministres va donar llum verda per a la compra pública de fins a un 10% del capital social de Telefónica, en considerar-la una de les empreses més estratègiques d'Espanya. Així, l'Estat es convertirà en el principal accionista de l'operadora.

Una altra de les indústries que ha registrat una activitat rellevant el 2023 són les renovables. Segons l'Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada, la gran operació de l'exercici va ser la compra per Brookfield del 50% que KKR controlava a X-Elio, per aconseguir el 100% de la companyia per un import que s'ha estimat en al voltant de 1.000 milions d'euros.

X-Elio és un dels líders mundials en el desenvolupament d'energies renovables i sostenibles amb presència global a Europa, els Estats Units, Llatinoamèrica, el Japó i Austràlia i més de 2,8 GW construïts.

Una altra de les grans adquisicions pel seu impacte al mercat espanyol va ser la compra d'Abengoa per part de Cox Energy en una operació valorada en 564 milions d'euros. Després de formalitzar la compra, el grup Cox va traslladar a l'equip d'Abengoa el seu objectiu de tornar a situar l'empresa en una posició de lideratge i la seva intenció d'accelerar la inversió en un curt termini.

Dins del sector industrial, Indra ha estat una de les protagonistes amb l'adquisició del 9,5% d'ITP Aero al fons nord-americà Bain Capital per 175 milions d'euros, el que suposa valorar l'empresa en prop de 1.850 milions d'euros. Aquesta operació té especial rellevància per establir les bases per a una col·laboració tecnològica estratègica entre ambdues companyies, confirmant a Indra com a empresa tractora del sector de defensa i seguretat, apunta l'Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada.

"L'entrada en el capital d'ITP Aeroté una clara vocació industrial i suposa un nou pas en la nova estratègia de creixement d'Indra per convertir-se a la gran empresa tractora del sector de la Defensa a Espanya, a fi de garantir l'autonomia estratègica i sobirania tecnològica del nostre país," recalcava Marc Murtra, president d'Indra, al tancament de l'operació.

Una altra de les indústries clau que ha estat protagonista aquest any és la salut. KKR va tancar la compra d'IVI RMA per 3.000 milions en començar l'any després de rebre totes les autoritzacions regulatòries. Posteriorment, juntament amb GED, ha adquirit les clíniques de fertilitat Eugin, quedant-se amb el negoci als Estats Units i el Canadà, mentre que GED ho farà amb la resta de les geografies. Amb aquesta operació, assegura l'Instituto Coordenadas, IVI RMA s'ha consolidat com a líder mundial en tractaments de reproducció assistida.

Una altra de les grans tendències de l'any han estat els moviments de companyies constructores com Sacyr i FCC, que estan reorganitzant els seus negocis i venent actius. Mentre Morgan Stanley ha comprat Valoriza per 734 milions d'euros, el fons de pensions canadenc Cppib ha adquirit el 24,99% de la filial de medi ambient de la companyia presidida per Esther Alcocer Koplowitz.

Per la seva part, Serveo, empresa participada pel fons d'inversió Portobello Capital, va adquirir l'activitat de Facility Management de Sacyr per un import de 90 milions d'euros, una operació que ja ha estat autoritzada per la CNMC. Aquesta compra li permetrà assolir una facturació propera als 1.600 milions d'euros i posiciona Serveo com a principal candidat a ser la consolidativa del sector.