L'objectiu del conseller d'Economia, Jaume Giró, és tancar els nous pressupostos, però també en el període més curt possible. La data marcada en el calendari per portar-los al Govern és el proper 20 d'octubre. En aquest camí, ja descarta partits com el Partit Popular, Vox o Ciutadans, però no descarta una entesa amb els socialistes, si s'escau: "L'obligació del conseller és tenir converses amb tothom i veure vàries opcions. Evidentment tothom es pot imaginar amb qui no. Com a soci preferent, des del punt de vista ideològic, és la CUP", en declaracions a Catalunya Ràdio.
A partir d'aquí, recorda que l'any passat es van tancar amb els comuns i també obre la porta al PSC: "És evident que hem d'obrir-nos i aconseguir que el pacte sigui el menys tard possible. Respecto totes les opinions, però vostè imagini's que els comuns ens demanessin la lluna. Oi que el més responsable seria escoltar tothom? Doncs això". Cal recordar que Giró, comença aquesta setmana les reunions per negociar els pressupostos amb En Comú Podem i també amb el PSC. Així ho han confirmat els dos partits dilluns passat.
Giró demana austeritat i "intentar estalviar"
El conseller veu bàsic no entrar en baralles polítiques que provoquin incomplir els terminis ja que la situació de crisi econòmica mundial urgeix una entesa: "Sembla que vulguis espantar i fer un discurs tremendista, però tampoc m'agrada no ser realista, sí patirem tots: famílies, empreses, estats i fins i tot estats sense nació. Hem de ser responsables i vigilar el nostre comportament, ser el més austers possibles i tots hem d'intentar estalviar i no gastar més del que sigui necessari. El Govern de Catalunya està molt sensible en ajudar en la mesura que pugui amb els recursos que són molt menys dels que generem, per estimular una economia i pal·liar les necessitats socials". En aquesta línia, ahir ja va presentar els 33.113 milions d'euros com el sostre de despesa per als pressupostos del 2023: "Aquest any és molt important aprovar uns pressupostos. Tenim una crisi econòmica i social que a ningú se li escapa, una de les prioritats ha de ser ajudar a pal·liar els efectes de la inflació ingovernable que tenim i les pujades del tipus d'interès que està tenint sobre les empreses i famílies".
A expenses de concretar els pressupostos, Giró es reserva avançar en la concreció: "No puc entrar en detalls, com ara quin impost es pot rebaixar, però hem d'acatar i ajudar a pal·liar els efectes associats. Estem davant un fenomen pervers com és la inflació i els preus del petroli i l'energia i la contínua pujada dels interessos que tot fa preveure que el BCE en farà de noves a principis del 2023 per aturar la inflació. Hem de preparar un paquet de mesures que ajudin". Giró argumenta que el marge de maniobra està més limitat del que voldrien pel govern espanyol, però sí ha destacat els avenços fets i la realitat que han transmès des de La Moncloa: "Tenim un dèficit de més de 20.000 milions d'euros. El govern espanyol ho sap això, ho sap perfectament. He enviat dues cartes a la ministra María Jesús Montero i en converses privades també. Així com en algunes coses avances i hem aconseguit coses positives, en aquestes em diu 'Conseller, ya me lo puedes pedir que no te lo voy a dar'". I ha afegit: "En paraules seves, va dir que això generaria confrontació entre comunitats. I per tant que no podia fer públiques les balances fiscals".
L'independentisme pragmàtic
Per això, Giró posa l'accent en la importància d'anar recordant unes xifres que s'obtenen per experts independents a la Conselleria i que retraten la desigualtat actual: "Votis el que votis, pensis el que pensis, qualsevol ciutadà que passegi per Lleida, Girona o per la Diagonal, això s'ha de denunciar. Hem d'aconseguir ser conscients que la situació fiscal a Catalunya és endèmica i que s'entengui que hi hagi gent que defensi la causa de la independència, no des d'un punt de vista identitari o emotiu, sinó tècnic o pragmàtic". Malgrat tot, el ritme de creixement de Catalunya és superior a la mitjana del conjunt espanyol, en un 4,8% interanual, però amb les previsions actuals pot acabar en el 3,8.4% a finals d'any. Giró recorda que si la tendència més positiva que a la resta de l'Estat es manté és perquè "l'economia catalana creixerà més que la resta de l'Estat el 2022, gràcies als emprenedors i empresaris catalans".
En l'anàlisi de l'actuació del govern de Pedro Sánchez, el conseller insisteix que les mesures segueixen sent insuficients: "Plantejar la rebaixa de l'IVA és una mesura que pot ajudar, però sincerament, el fenomen és d'una inflació tan gran i incontrolable que no ho resoldrà. Estem a punt d'entrar a l'hivern, on el consum de gas i altres combustibles es dispara i amb aquestes mesures, que respecto, però no ho aturarem". Posant-nos en el context actual, Giró ha recordat que tot depèn bàsicament del Banc Central Europeu i la reserva federal americana que ja marca el camí, que ara ja està prop del 3,5%. Aquest té en els seus estatuts que la inflació no estigui per sobre del 2%, i a Espanya cal recordar que ja està en els dos dígits actuals amb un10,5%. "Tant de bo m'equivoqui, però quan es refredi l'economia amb les pujades d'interès, molts països entraran en recessió i mentre no baixin els preus del gas o petroli, això no s'aturarà".