Joan Canadell, nou president de la Cambra de Comerç, ha acusat avui l’Estat espanyol de generar inestabilitat política en no voler seure a negociar amb el Govern i ha instat la gran empresa a pressionar perquè hi hagi diàleg.
“Per sort, la inestabilitat política no ha general inestabilitat econòmica”, ha dit Canadell a El Matí de Catalunya Ràdio, on ha insistit en la bona salut de l’economia catalana. “No és veritat que hagi caigut la inversió estrangera”, ha assegurat per criticar després la manera com el govern espanyol la comptabilitza a les estadístiques.
Canadell ha llançat un missatge inclusiu, com ja va fer ahir dilluns al seu discurs d’investidura. Ha insistit que l’objectiu de la nova junta de la Cambra és potenciar i fer créixer l’economia, i “per arribar al màxim potencial ens cal un Estat propi i no deixarem de lluitar per això”.
El nou president de la Cambra, escollit per àmplia majoria tot i els impediments de l’establishment, ha reclamat unitat a les forces polítiques independentistes per avançar cap a l’Estat propi. Ara bé, també ha volgut deixar clar que “no podem dir als polítics com han de fer política. El full de ruta l’han de decidir ells” i serà llavors, ha explicat, quan la Cambra decidirà si aquest escenari és el que demana l’empresariat i si hi col·labora.
Beneficis de la independència
"Qui té més a guanyar amb la independència és el Baix Llobregat o Nou Barris... Les persones que cobren els sous més baixos. Algú ho ha d'explicar", ha afirmat Canadell, que ha avançat que una de les primeres mesures que adoptarà la junta serà reforçar el servei d'estudis per tal de donar a conèixer quins beneficis aporta l'Estat propi o els efectes que té en l'ocupació els incompliments històrics de l'Estat en inversions.
Quant a la impugnació als tribunals dels resultats de les eleccions de Carles Tusquets i Ramon Masià, Canadell ha destacat que poc canviarà la composició de la junta, doncs Eines de País, la seva candidatura, continuarà sent majoritària. "Estan ratllant el ridícul, tot i que tenen tot el dret a fer-ho", ha afegit.
Felip VI, persona 'non grata'
La nova junta té previst fer nombroses consultes als 430.000 socis de la Cambra. Canadell ha explicat que volen saber què pensa l’empresariat del salari mínim, de la vinyeta a les autopistes, i també si cal declarar el rei Felip VI persona non grata per la seva posició a l’octubre del 2017, incentivant el canvi de seu d’empreses de Catalunya.
Canadell ha puntualitzat que no ha parlat mai de tancament de caixes sinó de sobirania fiscal, i s’ha mostrat partidari d’aprofitar el potencial que té la marca turística Barcelona per impulsar el turisme arreu de Catalunya.