Conegut per ser un dels altaveus del món empresarial independentista, Joan Canadell és, en realitat, enginyer industrial de professió. És també empresari i co-fundador de Petrolis Independents i del Cercle Català de Negocis (CCN), i després d'una llarga carrera professional en càrrecs directius de grans empreses, ara fa el salt a la presidència de la joia de l'empresariat català, la Cambra de Comerç de Barcelona, i ocuparà la cadira que durant més de 17 anys ha escalfat Miquel Valls quan es constitueixi el nou ple cameral, a principis de juliol.
Pel que fa al seu currículum polític, forma part del secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), però explica a El Nacional que ell abans no era independentista, fins que, diu, es va "adonar que l'Estat no protegeix els interessos de les empreses catalanes, més aviat al contrari". Des d'aquest moment, el nou president de la Cambra va començar a "fer país". Primer amb la co-fundació del Cercle Català de Negocis, i més tard, el 2014, es va associar amb Jordi Roset per constituir Petrolis Independents, el seu negoci actual, que compta amb vuit gasolineres i una xifra de negocis d'uns 12 milions d'euros.
Canadell ha estat també un dels principals impulsors de la candidatura guanyadora als comicis camerals, Eines de País, amb la voluntat inicial de fer de la Cambra "una estructura d'Estat". Canadell era candidat per l'epígraf 8.2 de Comerç i reparacions, amb la societat Iniciatives Canadell S.L, i assegura que "en el sector d’intermediaris i agents comercials ens cal estar al dia dels canvis tecnològics que transformen contínuament la nostra feina i també conèixer les potencialitats d’internacionalitzar-nos en una economia cada cop més global. La Cambra ha de posar eines a l’abast dels empresaris per a facilitar aquestes tasques".
"L'empresariat és més independentista que el poble"
Quan Canadell parla d'empresaris i independència, sempre explica que l'any 2014, quan es va fer per primer cop el referèndum no vinculant del 9-N, totes les institucions empresarials com Pimec, Cecot, la Cambra de Comerç i d'altres, van fer enquestes als seus afiliats per saber com eren les opinions sobre què havia de ser Catalunya. "I totes, absolutament totes, van donar una majoria a favor de la independència, algunes amb més vots que d'altres, però més del 50% totes. I en contra era molt poc, un 10% o 15%".
"També hi havia una part d'empresaris, com és lògic, que deien que havíem de fer un encaix amb Espanya, però no eren la majoria. Això no s'ha tornat a fer però crec que si es fés ara encara sortiria més gent, perquè en aquell moment encara no hi havia la majoria que ara hem vist a les urnes. A nivell d'associacions empresarials, en general a Catalunya totes hi estan a favor. L'empresariat català és més independentista que la majoria dels catalans", explicava en una entrevista a El Nacional.
D'idees polítiques clarament marcades i una trajectòria que va des de la gran empresa com Procter & Gamble fins a Petrolis Independents, ara Canadell assalta a la presidència a la Cambra, aquella que fins ara havia estat a les mans de l'establishment. En paraules seves, "la revolució a la Cambra no és només política, sinó també de classe".