El president de la CEOE, Juan Rosell, ha advocat per formar els empleats dels serveis públics d'ocupació durant dos o tres anys perquè aprenguin a ajudar els aturats per trobar ràpid una feina, encara que això impliqui una paralització temporal d'aquestes oficines. Més concretament, en declaracions a Onda Cero, ha subratllat que els serveis públics d'ocupació "no funcionen", perquè només aconsegueixen col·locar l'1,7% dels aturats, per la qual cosa caldria emprendre'n una "autèntica reestructuració" com ja s'ha fet en altres països.
"Hem de ser valents i fer una reestructuració autèntica. I la primera de totes elles és fer cursos de formació durant dos o tres anys a tots els empleats públics dels serveis d'ocupació, fins i tot a costa de paralitzar-los, perquè aprenguin com poden ajudar una persona que va a la seva finestreta a obtenir un lloc de treball en un termini curt de temps", ha suggerit. Tot això, ha afegit, ja s'ha fet en països com el Regne Unit i Alemanya, amb "resultats bastants d'importants". "I aquí hem de tenir la valentia de dir que radicalment no funcionen (els serveis d'ocupació), paralitzar-los i anar en una altra direcció", ha reiterat.
En aquesta mateixa línia, el president de la CEOE també ha denunciat que existeix descoordinació en les comunitats autònomes i l'Estat perquè les competències en aquesta matèria estan transferides i "tothom va pel seu compte".
Recordatori als sindicats
D'altra banda, Rosell ha recordat als sindicats que les pujades salarials que s'estan pactant als convenis són "molt poc per sobre de l'1%", dins per tant de la banda salarial acordada amb CC.OO. i UGT i que estableix un màxim de l'1,5% per a aquest any. "Més o menys això s'està complint", ha subratllat Rosell, que ha explicat també als sindicats que "una cosa és el que es diu des de les cúpules i una altra el que es fa des de baix, que al final és el que més val".
I el que es fa des de baix, ha concretat, és pactar increments salarials d'entre l'1% i l'1,5%. "Això és el que vindrà en el futur perquè aquesta és la realitat, és el que s'està firmant en el dia a dia". En matèria d'acord de convenis col·lectius, UGT entén que els salaris haurien de pujar el 2017 entre un 1,5% i un 4%, però encara ha de consensuar la proposta amb CC.OO.
De les paraules de Rosell es desprèn que la patronal no està gaire disposada a anar més enllà de pujades salarials de fins a l'1,5%. El dirigent empresarial és també de l'opinió que no només caldrà parlar "de números" amb els sindicats, sinó també de com són capaços els agents socials d'ajudar a què Espanya mantingui el seu nivell de competitivitat i fins i tot l'incrementi.