El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha estrenat doble càrrec a la XXXIII Reunió del Cercle d’Economia: presidència de CaixaBank i vicepresidència del lobby empresarial. Amb fermesa i seguretat, ha analitzat l’estratègia empresarial de la banca “en temps d’incertesa i digitalització.” I ha procurat fer-ho amb visió de futur: “l’estratègia de CaixaBank es fonamenta en posar les llums llargues."
Del futur al present (o viceversa), ha emplaçat als empresaris a preservar la seguretat dels pagaments online davant l’entrada de nous competidors com Amazon o Apple. “Estic absolutament a favor de promoure la competència, però posar en tela de judici l’estabilitat i fiabilitat del sector no és la recepta”, ha reivindicat poc abans d’afegir que “és necessari salvaguardar la xarxa d’operacions financeres globals”. A la voluntat, l’avalen també els fets: el ciberatac WannaCry no ha aconseguit generar cap mena d’impacte sobre CaixaBank.
Segons Gual, l’estratègia de l’entitat financera es fonamenta en tres pilars: “visió a llarg termini, supermercat financer i incorporar la digitalització”. Dit i fet. CaixaBank opera cada trimestre 2.700 milions de transaccions i només un 6% es fan a la oficina. Encara més: ImaginBank (servei per a dispositius mòbils orientat als millennials) superarà “aviat” els 200.000 clients. I pel que fa a la compra de startups, Gual s’ha mostrat partidari d’anar cas per cas: actuar com “piranyes” o mantenir el cap fred segons toqui.
"Jo periodista i tu polític"
En l’últim minut, la presidenta de la Fundació Cotec i moderadora de la sessió, Cristina Garmendia, li ha fet preguntat sobre possibles noves adquisicions de CaixaBank. Gual ha estat contundent amb la resposta: “la nostra entitat té un model de negoci de llarg recorregut, contrastat i de gran èxit amb una conjuntura corporativa forta”.
Després de recordar que CaixaBank ha incorporat 5 bancs amb uns actius de 120.000 milions d’euros al llarg dels últims anys, ha afegit: “Hem crescut fonamentalment de manera orgànica i, al llarg del temps, en funció de les oportunitats i del context de mercat, amb algunes operacions inorgàniques, que no posaven en qüestió aquest model de negoci i aquesta cultura corporativa”.
I finalment, ha conclòs: “La filosofia ha funcionat en el passat i seguirà funcionant en el futur, almenys que estiguéssim en un entorn de canvis absolutament disruptius”. Sota les rialles del públic, Gual ha titllat Garmendia de periodista i aquesta li ha tornat: “Jo periodista i tu polític.”