L’exministre i economista Josep Piqué ha presentat avui el seu llibre El món que ens ve en una trobada del Cercle Financer de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País (SEBAP), a la seu de la Caixa de Barcelona. Entre les principals idees de Piqué, “Occident té cada vegada menys pes” i del pas d’un món “bipolar” a un món “unipolar”. Sobre Catalunya i el procés, només una frase: “Catalunya d’aquí 10 anys serà allò que els catalans vulguin”.
Amb tot, Piqué ha expressat la seva opinió sobre la situació catalana, per dir que des del seu punt de vista "l'ideal seria que deixés d'haver-hi moviments divisoris dins de Catalunya", i que "cal anar amb compte amb la terminologia" que s'empra quan es parla del procés, però no ha volgut aprofundir en la qüestió.
La presentació de la seva obra, un assaig sobre geopolítica i relacions internacionals, ha anat precedit per la presentació del director general de la Fundació “la Caixa”, Jaume Giró, que ha fet un resum de la trajectòria política i econòmica de Piqué.
La (no) bipolaritat del món
La tesi geopolítica de Piqué es basa, en part, en la "desoccidentalització del món", és a dir, el fet que Occident comença a perdre la seva influència. "Vàrem descobrir, després de la caiguda de les Torres Bessones, que els equilibris de poder en el món no eren unipolars, sinó que comença un procés de desoccidentalització del món". Segons explica, "Occident cada vegada pesa menys des del punt de vista comercial, social i cultural perquè hi ha altres poders que n'estan ocupant l’espai de manera creixent i accelerada; això és el que vol dir el món postoccidental, i és el que estem vivint", diu.
A més, l'exministre ha parlat de la pèrdua d'influència del món anglosaxó: "Ara estem veient com tant els Estats Units com el Regne Unit s’està intentant protegir del que ve de fora i han deixat de projectar-se". Pel que fa al Regne Unit, ha estat contundent: "Ja no és una potència mundial i no ho tornarà a ser mai més".
D'altra banda, segons Piqué els EUA "fa molt de temps, abans de Trump, que estan en un procés de cansament respecte les seves responsabilitats globals"; a parer seu, "les tendències aïllacionistes han existit sempre als EUA". Alhora, alerta que "hi ha una cosa que no es pot retreure al president Trump: està complint el seu programa electoral, cosa a què no estem acostumats".
Finalment, Josep Piqué fa una reflexió global: "Les glòries imperials del passat no tornaran mai més". I encara: "És cert que el Brexit és un drama per a Europa, bàsicament polític, perquè demostra que la història pot ser reversible, i els europeus ens pensàvem que això ja no succeiria mai més. Ara veiem que es pot tornar enrere".