L'economista Santiago Niño Becerra ha manifestat que els joves ho tenen malament a Espanya, a causa del model productiu que té la seva economia. "Aquest horror, frau i elusió fiscal al marge, és conseqüència de l'estructura del PIB d'Espanya i del model productiu d'Espanya: baix valor afegit generat amb una baixa productivitat amb un model intensiu en el factor treball, molt del qual s'ocupa estacionalment", ha indicat. Niño Becerra ha fet referència a l'alt pes del turisme i de la construcció en l'activitat econòmica. "Recordem: el 15% de la població ocupada és pobre. Com se soluciona aquest horror? A nivell general no es pot. Tornem a recordar: Espanya va anar bé [frase de José María Aznar] quan a Espanya es construïen més habitatges que a Alemanya, França i Itàlia juntes, i quan el crèdit brollava com aigua d'una font. I això ja no tornarà perquè ja no és convenient (i perquè era absurd). Llavors, al marge d'emigrar, quina sortida queda? N'hi ha que diuen que a Espanya fa falta més emigració", ha afegit.

 

L'economista ha enllaçat una notícia del diari El País que detalla un informe de la fundació Foessa, vinculada a Càritas, on diu que entre els joves espanyols l'exclusió severa ha passat del 10% al 15,1% des de l'aparició del coronavirus. Són 1,45 milions de persones d'entre 16 i 34 anys les que es troben en aquesta situació, més de mig milió més que abans de la covid-19. La fundació alerta que s'està produint un "xoc sense precedents".

"Al tancament de l'any passat més d'un de cada quatre residents a Espanya entre 16 i 35 anys (el 28,5% ) es trobava en situació d'exclusió moderada -segons l'indicador multidimensional que construeix Càritas-, davant del 22,1% del 2018, quan el virus no entrava ni tan sols a les càbales dels més malastrucs. I es dispara fins al 33,5% en el cas dels menors de 16 anys", afegeix el rotatiu.

La desigualtat ha crescut més en un any que durant tota la crisi del 2008″, apunta Raúl Flores, secretari tècnic de la fundació Foessa. Un salt substancial que agreuja un problema ja per ell mateix enquistat: Espanya està des de fa anys entre els països més desiguals dels vint-i-set, tot just superada per un petit grup de països bàltics i de l'Est de la UE, tots ells molt més petits", insisteix.

Els autors de l'estudi expliquen que hi ha indicadors que apunten que la recuperació de l'ocupació s'està produint amb més rapidesa en les dones. Però cal veure si això es tradueix en menys desigualtat en termes d'ingressos, o no.