"Si tindrem pressupostos o no, jo no ho sé i si ho sàpigues, no ho podria dir. Estem a peu de carrer" ha assegurat el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, durant la seva intervenció a la XXI Trobada d'Economia a S'Agaró (Baix Empordà), organitzat per la fundació Olof Palme.
Més concretament, ha corregit al filòsof austríac Karl Raimund Popper per explicar que la biologia sí que té capacitat de predicció mentre que "no està clar" que l'economia en tingui. Una resposta que no ha deixat del tot content al president de Freixenet i la Cambra de Comerç d'Espanya, Josep Lluís Bonet, que ha reivindicat al conseller d'Economia que no pugi impostos als catalans perquè se n'estan afartant. "El millor acord serà l'acord possible encara que no sempre és possible", ha etzibat Junqueras en referència tant els impostos com als pressupostos.
30 mil milions més de PIB
Pel que fa a l'economia catalana, el vicepresident s'ha atrevit a fer un pronòstic: el PIB de Catalunya creixerà en 30.000 milions d'euros en tan sols dos anys. Dels 200.000 actuals als 230.000 del 2018. Una xifra que considera "molt rellevant per a la sostenibilitat dels serveis públics i de l'estat del benestar". I és que el creixement de l'economia catalana és "robust i sostingut" gràcies al "bon comportament" de les exportacions, l'increment d'inversió estrangera i el turisme. Un trident que va tancar el 2015 amb rècords històrics.
Es tracta d'un creixement "intens en termes europeus perquè dobla el ritme de creixement dels països de la zona euro." Ara bé, a l'altra cara de la moneda, ha obert el debat a reflexionar sobre els riscos d'una societat "cada vegada més dualitzada". Per una banda, creixement econòmic i per l'altra, unes bosses de pobresa que "en volum tendeixen a reduir-se però no en intensitat i durada i cada vegada estan més enquistades."
Del Porró a la Bota
En la mateixa línia que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Junqueras ha reivindicat que el govern no assistirà a la conferència de presidents autonòmics per abordar el sistema de finançament autonòmic. En aquest cas, Bonet ha citat la teoria del Porró que diu que "qui no està, no beu" mentre que Junqueras, en clau humorística, hi ha afegit la teoria de la Bota: "Si tens l'aixeta de la bota des d'on s'omple el porró, no necessites porró." Dues teories que segons el seu parer, són "complementaries". La vinicultura com a metàfora de la política