La consellera de Justícia, Ester Capella, ha recordat aquest dimarts que la normativa catalana fa obligatòria la rebaixa dels preus dels lloguers dels negocis afectats per la Covid. Així ho ha exposat en una roda de premsa conjunta amb el president de l'associació comercial Comertia, David Sánchez, qui ha denunciat que el 5% dels propietaris de lloguers no estiguin respectant la normativa catalana i s'emparin en l'espanyola i hagin seguit cobrant els lloguers indegudament.
Capella ha recordat que "a Catalunya s'aplica la normativa catalana" en aquesta matèria, atès que en el territori català "el dret civil espanyol s'aplica de manera subsidiària". La normativa aprovada per la Generalitat l'octubre de 2020 estableix que llogaters i arrendataris podran arribar a un acord sobre el preu del lloguer a través de la negociació, però que si no arriben a cap, la llei forçarà una rebaixa del 50% del preu per aquells locals totalment tancats per la Covid. Si hi ha reduccions d'horaris o altres limitacions, el decret estableix el repartiment del 50% de les pèrdues d'aprofitament de l'immoble.
Per aquest motiu, la consellera ha exposat que el decret català 34/2020 ha d'aplicar-se i que, en cas d'incompliment, obligarà els propietaris a retornar les rendes indegudament pagades, així com a compensar els danys i perjudicis causats. La Cambra de Comerç també ha demanat aquest dimecres en un comunicat en matèria de la rebaixa de lloguers un "únic marc normatiu" que no creï contradiccions entre l'espanyol i el català.
Rebaixa dels lloguers
Els comerciants amb establiments a La Maquinista, Glòries i Splau van reclamar a finals d'aquest gener la rebaixa dels preus dels lloguers afectats per les restriccions de la Covid, els quals el propietari dels centres comercials, la francesa Unibail-Rodamco-Wesfield (URW), seguia cobrant íntegrament.
"El decret Llei del Govern convalidat pel Parlament de Catalunya té com a objectiu repartir els guanys i les pèrdues, reequilibrar els danys de la pandèmia, protegir l'activitat econòmica: hem d'evitar destrucció d'empreses i llocs de treball", ha exposat Capella.
El president de Comertia ha subratllat que el "comerç està patint" i per això ha fet altres demandes a part de la rebaixa dels lloguers, tal com la pròrroga dels ERTO fins a finals d'any, la necessitat d'injeccions directes als negocis o la rebaixa de l'IVA en dos o tres punts.
Rebuig a la normativa espanyola
La Cambra de comerç ha reclamat la retirada del decret espanyol aprovat el passat mes de desembre que afavoreix als grans propietaris i que està fent que molts d'aquests busquin acollir-se a la llei espanyola en comptes de la catalana. El decret espanyol obliga els comerciants a acreditar primer una caiguda de la facturació del 75% el desembre per optar a la rebaixa del lloguer. No obstant això, ofereix també a l’arrendador la possibilitat d’aplicar una moratòria en el pagament.
La Cambra denuncia que aquesta situació "d'inseguretat jurídica" no només afecta els negocis que es troben en centres comercials, sinó que també a les pimes establertes a l’Aeroport de Barcelona. Per aquest motiu, l'entitat demana un "únic marc normatiu" que "vetlli especialment pels autònoms i les pimes", així com "més generositat" per part de les administracions en matèria de despeses fixes, tal com són les taxes i els impostos.