L'economia espanyola va créixer un 2,6% durant el tercer trimestre de 2021, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el que suposa una millora de sis dècimes respecte a la dada preliminar avançada a l'octubre i d'1,4 punts respecte a la pujada del PIB del trimestre anterior. Les xifres difoses aquest dijous apunten que el creixement s'ha recolzat en bona part en la demanda externa (exportacions i importacions), que va aportar 1,5 punts percentuals, mentre que la demanda nacional (consum i inversió) va contribuir amb 1,1 punts percentuals.
De fet, el pes de la demanda nacional en la pujada del PIB es va reduir a la meitat respecte al trimestre anterior, en contrast amb l'estrebada de la demanda externa, sostinguda en un fort repunt de les exportacions, que van accelerar el seu creixement de l'1,3 al 7,1%, i la moderació de les importacions, que van reduir el seu a la meitat, del 4,5 al 2,2%. L'ocupació mesurada en llocs de treball equivalents a temps complet va créixer el 3,9%, quatre punts més que en el segon. L'INE ha precisat que també ha revisat a l'alça en una dècima el creixement del PIB del segon trimestre (passa de l'1,1 a l'1,2 %) i ha ampliat en una dècima la caiguda en el primer (del -0,6 al -0,7 %)
El consum de les llars en el període juliol-setembre va augmentar un 1% davant la caiguda del 0,5% avançada per l'INE, encara que suposa una desacceleració significativa respecte a l'increment de 5 punts registrat en el segon trimestre. La inversió, per la seva part, es va apuntar una alça de l'1,8% gràcies sobretot a l'increment de la dirigida a béns d'equipament i maquinària (3,7%), mentre que la destinada a habitatge i construcció va registrar una baixada del 0,4%.
Per sectors econòmics, els serveis van liderar el capítol de pujades amb un increment del 4,1%, per sobre de la indústria (2%), la construcció (2%) i l'agricultura, que va protagonitzar l'única caiguda amb una contracció del 4,7%.
A preus corrents, el PIB va assolir els 303.717 milions d'euros, superant així la barrera dels 300.000 milions per primera vegada des del quart trimestre de 2019, abans de la pandèmia de la covid.
Evolució positiva
Quant a la dada interanual, l'INE va revisar en set dècimes a l'alça el creixement del PIB del tercer trimestre respecte al seu avenç d'octubre i el va situar en el 3,4%, davant el 17,7% dels tres mesos anteriors, quan la comparativa estava marcada pel confinament domiciliari, la qual cosa va portar la caiguda de l'activitat observada a la primavera de 2020.
En aquesta evolució, la demanda nacional va aportar 2,5 punts (14,9 punts menys que en el segon trimestre) i l'externa va contribuir amb 0,9 punts (set dècimes més respecte als tres mesos anteriors). L'ocupació va créixer un 6,2 % interanual, la qual cosa equival a 1.069.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any, i el nombre d'hores efectivament treballades va despuntar un 3,3 %. El deflactor implícit del PIB, indicador que mesura el comportament de la inflació, va augmentar l'1,6 %, sis dècimes per sobre del trimestre anterior.