La borsa espanyola ha rebotat amb força aquest dilluns després de les pèrdues de la setmana passada i s'ha anotat una alça del 2,4 %, la més gran des del 21 de juliol passat, basada en tots els grans valors. L'índex de referència del mercat, l'IBEX 35, ha recuperat 198 punts, i ha tancat amb 8.439,7 punts, la qual cosa eleva els guanys anuals al 4,53 %. Amb un volum de negociació modest (143,5 milions d'accions) pel dia festiu del Dia de la Constitució i nul·les referències econòmiques, el parquet ha optat des de l'inici de la sessió per les compres, que fins i tot s'han animat amb l'obertura a l'alça de Wall Street.

Recuperació

En tancar la borsa espanyola, el petroli Brent, el de referència per a Europa, puja el 2,8 % i cotitza en 71,8 dòlars per barril, mentre que al mercat de deute sobirà, la rendibilitat del bo a deu anys ha caigut poc més d'un punt bàsic i ha tancat en el 0,330 %. En una típica jornada de retruc, les companyies que millor comportament han tingut han estat algunes de les més castigades els últims dies. Entre les més alcistes trobem el grup d'aerolínies IAG, que s'ha disparat el 7,89 %, i Meliá Hotels, el 4,36 %, dos valors relacionats amb el turisme, un sector molt sensible a les restriccions a la mobilitat. Entre ambdós, el BBVA, amb una pujada del 4,42 %, es recupera també de les caigudes que ha tingut per la caiguda de la lira turca. Els dos valors més importants del mercat, Inditex i Iberdrola, s'han anotat una pujada del 2,76 % cada un, mentre que Banc Santander, el tercer per capitalització, ha despuntat l'1,81 %.

En el costat de les pèrdues apareixen només tres valors: Siemens Gamesa (0,09 %), PharmaMar (0,08 %) i, amb la caiguda més inflada del dia, el 0,42 %, Grifols, que ja acumula un descens del 13 % des que va aparèixer la nova variant del coronavirus el 26 de novembre. La setmana passada Bankinter indicava en un informe que és la farmacèutica de l'Estat més exposada a una recrudescència de la pandèmia en vista de l'ocorregut l'any passat, quan els seus resultats van acabar llastats pel menor subministrament de plasma a causa de la caiguda de donacions i un encariment del preu pagat per cada extracció per combatre aquest descens.

Incertesa

A Europa, amb l'euro a 1,28 dòlars, la resta de grans borses també han tancat amb alces que ascendeixen al 2,16 % a Milà, a l'1,54 % a Londres; a l'1,48 % a París i a l'1,39 % a Frankfurt, malgrat que l'aparició de la variant òmicron del covid-19 hagi introduït molta incertesa sobre l'evolució de la pandèmia i volatilitat al mercat. Paral·lelament, fins i tot més avançada la setmana no s'esperen les dades econòmiques més rellevants, en especial la inflació de novembre de la Xina i els EUA dijous i divendres, respectivament.
 

Foto principal: la borsa de Madrid / Efe