Treball conjunt. La Fundació la Caixa s'ha aliat amb el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions per promoure conjuntament l'acollida de famílies de refugiats ucraïnesos. El president de l'entitat, Isidre Fainé, i el ministre José Luis Escrivá han presentat aquest dimecres el Projecte d'Acollida a Famílies d'Ucraïna per organitzar i coordinar la xarxa de famílies acollidores de refugiats, amb l'objectiu de sumar esforços davant l'arribada de persones afectades pel conflicte bèl·lic. D'aquesta manera, la Fundació la Caixa s'afegirà al circuit desplegat pel Ministeri en la fase posterior a la primera acollida d'emergència que reben els refugiats quan arriben al país. La primera acollida és una fase de curta durada, en hostals, albergs o hotels, i permet fer una valoració de l'estat de la família i el diagnòstic de necessitats.
Després de la primera acollida, l'entitat implementarà un projecte que permetrà activar, rebre i gestionar peticions d'acolliment per part de famílies espanyoles durant un període de sis mesos i un any. Així, la Fundació la Caixa valorarà el nombre de persones que poden allotjar, les característiques del domicili i el termini temporal durant el qual poden comprometre's a mantenir l'acollida. Les sol·licituds validades es derivaran al mateix Ministeri i es connectaran amb les demandes d'acollida rebudes. Les famílies espanyoles interessades a acollir famílies de refugiats ucraïnesos poden trucar al telèfon 900 670 909, que estarà operatiu durant tota la setmana a partir d'aquest dijous entre les 9.00 i les 22.30 hores. Paral·lelament, la Fundació la Caixa també llançarà la campanya informativa "Família necessita família" per mobilitzar la ciutadania.
Oficines a Madrid, Barcelona, Múrcia i Màlaga
"El Ministeri ha confiat en nosaltres per col·laborar en una de les tasques més necessàries davant la crisi humanitària a Ucraïna: l’acollida de persones afectades pel conflicte bèl·lic. Amb aquest projecte, pel qual la Fundació aposta decididament, volem contribuir al fet que els refugiats trobin la millor llar possible a Espanya, canalitzant a la vegada la solidaritat dels ciutadans", ha explicat Fainé. Per la seva banda, Escrivá ha destacat com n'és de "fonamental" posar en marxa un projecte com aquest i ha posat èmfasi en les responsabilitats i obligacions que suposa acollir refugiats. "Hem d'assegurar-nos que les persones que seran acollides tenen suport i orientació, així com assistència jurídica i psicològica, i accés a les ajudes econòmiques per a allotjament i manutenció", ha afegit.
El projecte es desplegarà en quatre de les províncies que registren un volum més alt d'arribades: Madrid, Barcelona, Múrcia i Màlaga. Per fer-ho, es crearan Oficines Tècniques d'Acollida de la Fundació la Caixa, amb l'objectiu de valorar la idoneïtat de la família acollidora i facilitar la seva connexió amb els diferents dispositius territorials d'acollida. N'hi haurà sis a Madrid, sis a Barcelona, tres a Màlaga i tres a Múrcia. La gestió d'aquestes oficines la duran a terme diversos equips professionals, especialistes en intervenció familiar, de la xarxa d'entitats socials del programa CaixaProinfància, que cada any dona suport a més de 60.000 nens i nenes de tot Espanya i les seves famílies. Amb tot, la Fundació la Caixa preveu destinar una inversió de 2,5 milions d'euros a la posada en marxa i el desenvolupament de la iniciativa durant l'any vinent.
El projecte amb el Ministeri s’afegeix a les diferents iniciatives que impulsa la Fundació la Caixa per donar suport a les persones afectades pel conflicte d’Ucraïna des de diferents vessants. És el cas de l’aportació d’un milió d’euros realitzada a l’ACNUR per cobrir les necessitats més bàsiques dels desplaçats, especialment als països fronterers per als quals la situació representa un repte més gran, com ara Polònia i Moldàvia. A més, l'entitat contribuirà amb 1,5 milions d'euros a la tasca desplegada per la Creu Roja, amb l'objectiu d'atendre tant desplaçats interns com refugiats en tres direccions fonamentals: promoure la integració sociolaboral dels refugiats a Espanya; facilitar trasllats sociosanitaris de persones amb situacions de vulnerabilitat extrema; i atendre els desplaçats interns a la regió sud-oest d'Ucraïna i la frontera amb Romania.