La CEOE ha analitzat aquest divendres en una reunió interna la proposta dels sindicats de cara a un acord salarial per als pròxims anys, un plantejament que consideren de moment inacceptable i que allunya la possibilitat de tancar un pacte. Fonts de la patronal han explicat a Efe que la proposta no és acceptable perquè indexa els salaris a l'IPC any a any, perquè corre el risc d'integrar-se de cara al futur i perquè contribueix als efectes de segona ronda per la inflació. Segons les mateixes fonts, l'última proposta d'UGT i CCOO recollia una pujada del 3,4% per a 2022.
Per a 2023, la recomanació salarial era del 2,5% al qual se sumaria una part variable amb l'evolució de l'IPC de 2022 fins a arribar a un mínim del 3%, un esquema que es repetiria per a 2024, amb una alça del 2% i un variable en funció de la inflació de 2022 i 2023 amb un mínim del 2,25%. Això suposaria repartir l'impacte de la inflació de 2022 en diversos exercicis. Per a 2025, l'esquema vincula l'alça a la dada de l'IPC de desembre de 2024 més un 0,25 % addicional.
Després d'haver-se reunit els agents socials de manera discreta aquesta setmana, la CEOE ha mantingut aquest divendres una reunió interna en la qual ha debatut aquesta proposta per intentar tancar un acord que seria el V Acord per a l'Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC). Previsiblement, els agents socials tornaran a veure's per provar d'apropar postures després de Setmana Santa, si bé la intenció de la patronal és, si no s'aconsegueix tancar un acord, fer una recomanació salarial basada en un consens de previsions d'evolució de la inflació subjacent.
La recomanació salarial pactada en els AENC, habitualment per a diversos exercicis, serveix de guia per a la negociació dels convenis. Patronal i sindicats van arrencar les negociacions d'aquest nou AENC a finals de gener amb tot el semestre per davant. L'esclat de la guerra d'Ucraïna i les pressions inflacionistes van situar l'evolució dels salaris en el marc del pacte de rendes que el Govern ha volgut abordar com a resposta a la complicada conjuntura econòmica.
La pujada de l'SMI, "indiscriminada"
Es pot recordar que, com de costum, la patronal gairebé mai no es mostra disposada a augmentar o pactar, l'últim exemple el vam veure amb la pujada del salari mínim. En aquella ocasió, la CEOE va rebutjar frontalment la proposta del Ministeri de Treball per augmentar el salari mínim de cara a aquest 2022. Concretament, la patronal, liderada per Antonio Garamendi, va titllar d'"indiscriminada" l'oferta de l'Executiu espanyol, que contemplava una pujada de 31 euros mensuals, deixant l'SMI en 996 euros el mes en 14 pagues. De fet, des de la patronal consideraven que aquest augment, que finalment va prosperar, podria suposar "un risc seriós per a l'ocupació i per a les feines no qualificades".
Des de la patronal, a més, van assegurar que la proposta no tenia "connexió amb la productivitat" i la "recuperació". Ara bé, la CEOE sí que es va mostrar partidària, i s'està complint, en cas de treballar en un nou acord de negociació col·lectiva (AENC) que permeti adaptar els salaris a la realitat de cada sector i territori.