El vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha anunciat avui que la Generalitat crearà un Salari Mínim Interprofessional (SMI) català de referència que sigui més alt que el de l'Estat, criticant que el SMI actual és "massa baix". Així ho ha dit durant la presentació de l'Informe Anual de l'Economia catalana del 2018, en què s'ha posat de manifest la "bona marxa de Catalunya malgrat la desacceleració mundial", i ha instat a sindicats i patronals a iniciar un procés de negociació per dur a terme la proposta.
Entre altres coses, l'informe alerta de la necessitat de combatre algunes debilitats com ara les desigualtats, tant de gènere com de poder adquisitiu i salarial. En aquest sentit, Aragonès ha asseverat que "cal augmentar la renda disponible pels treballadors i treballadores del nostre país; fins ara hem vist com l'SMI afecta de manera desigual, i un augment de l'SMI permet una millora en el conjunt dels salaris, sobretot en les dones", ha explicat. "La feminització de la pobresa i la precarietat l’hem de combatre, i ho podrem fer si avancem cap a un salari mínim de referència propi".
Així doncs, "si el salari mínim de l’Estat és insuficient, ho farem nosaltres a través de la negociació amb sindicats i patronals", ha explicat. "En les properes setmanes engegarem un instrument per fer-ne una estimació i presentar-ho d’aquí tres mesos, aportant els resultats del càlcul. Cal iniciar un procés de concertació social", ha dit davant de diversos representants del món econòmic i empresarial, entre els quals sindicats i patronals.
Els sindicats, reticents a la proposta
El líder de Comissions Obreres (CCOO), Javier Pacheco, ha assegurat davant dels mitjans que la proposta de la Generalitat "no és més que trobar un espai per intentar evadir la seva responsabilitat sobre com s'ha d'intervenir en la reducció de les desigualtats salarials al país". En aquest sentit, explica que "ni l'àmbit del Govern i la negociació col·lectiva tenim les competències per fixar un salari mínim interprofessional a Catalunya".
A més, Pacheco ha asseverat que el que cal fer per reduir les desigualtats salarials a Catalunya és "actuar sobre els salaris màxims a través de l'IRPF, del qual té totes les competències la vicepresidència i conselleria d'economia de la Generalitat", motiu pel qual el líder sindical considera que "Aragonès està evadint les seves responsabilitats".
Per la seva banda, el líder de la UGT, Camil Ros, ha vist bé "tot el que sigui augmentar salaris a Catalunya" encara que també ha demanat a la Generalitat que "prediqui amb l'exemple" en la contractació pública. Ros ha dit que perquè el salari mínim català tingui caràcter de norma només veu un "buit legal" en els acords interprofessionals de Catalunya (AIC), que estableixen recomanacions per a la negociació col·lectiva.
Foment, "oberts a parlar"
Per part de les patronals, a la presentació hi ha assistit la vicepresidenta de Foment del Treball, Virgínia Guinda, s'ha mostrat oberta a "debatre" la proposta d'Aragonès, assegurant que seuran a la taula de negociació del salari mínim i ha esperat que el resultat sigui "molt positiu" però ha dit que no és l'única variable per repartir els beneficis de l'activitat econòmica. També ha dit que cal avaluar que la proposta sigui "realment viable" i no afecti la capacitat de creació de riquesa de les empreses.