El preu mitjà de l'electricitat al mercat a l'engròs baixarà aquest dimecres un 13,2%, però continua disparat i marcarà el seu segon registre més alt de la història amb 472,97 euros/megawatt hora (MWh), una situació que es produeix al caliu de l'espiral alcista del gas natural per l'impacte de la guerra a Ucraïna. En concret, el preu mitjà del 'pool' per a aquest dimecres serà de 472,97 euros/MWh, 72,01 euros menys que els 544,98 euros d'aquest dimarts i que marquen el rècord absolut fins a la data, segons dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE).
Per trams horaris, el preu màxim de la llum per a aquest dimecres es donarà entre les set i les vuit de la tarda, amb 605 euros/MWh, mentre que el mínim, de 356,74 euros/MWh, es registrarà entre la una i les dues del migdia. Els preus del 'pool' repercuteixen directament en la tarifa regulada, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveixen de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament al mercat lliure.
Màxims per al gas natural
Aquests alts nivells en el preu de la llum es produeixen al caliu de l'escalada en el preu del gas natural a conseqüència de la invasió de Rússia a Ucraïna. Així, els contractes de futurs del gas natural negociats a la plataforma holandesa TTF van arribar a cotitzar aquest dimarts a 295 euros/MWh, si bé al llarg del matí s'han anat relaxant i han caigut fins als 195 euros, quan ahir a primera hora del matí es van tocar els 345 euros.
L'augment del preu del gas també s'està notant en altres mercats majoristes europeus, com en el d'Alemanya, on avui el preu mitjà del MWh és de 487,57 euros, el de Bèlgica (461,95 euros), França (540,66), Itàlia (587,67), Portugal (542,78), els Països Baixos (443,32) i el Regne Unit (480,3). En comparació amb l'any passat, el preu del 'pool' per a aquest dimecres serà un 731,52% superior als 56,88 euros/MWh del 9 de març de 2021. És a dir, serà una mica més de vuit vegades més car que fa un any.
Març, el mes més car de la història
Des de principi de març, el preu mitjà del megawatt per hora al mercat a l'engròs se situa en 377,89 euros, és a dir, gairebé 140 euros més que la mitjana de desembre de 2021, el fins ara mes més car de la història amb 239 euros de mitjana. La llum va tancar el 2021 com l'any més car de la sèrie històrica, amb un preu mitjà de 111,93 euros/MWh a causa de l'espiral alcista registrada en el 'pool' en el segon semestre. Tanmateix, en el que va de 2022 el preu mitjà se situa entorn dels 224 euros, el doble que l'exercici anterior.
Facua-Consumidors en Acció ja ha demanat aquest dilluns a la Comissió Europea que deixi de "plegar-se als interessos de les grans energètiques" i permeti que els Estats membre posin límits raonables a les ofertes en les subhastes diàries, és a dir, al 'pool'. L'organització considera que "totes les tecnologies de generació elèctrica estan aprofitant-se dels alts preus del gas", una matèria primera que només utilitzen les centrals tèrmiques convencionals i de cicle combinat, per la qual cosa estima necessari que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) fixi un màxim de 50 euros per megawatt hora per a les ofertes en la subhasta diària. "D'aquesta forma, totes les tecnologies serien retribuïdes a preus molt superiors als seus costos de producció, tret de les centrals tèrmiques, a les quals a posteriori el sistema podria compensar-los les pèrdues, afegint marges de benefici raonables, però allunyats de l'especulació", defensa Facua.
Pròrroga de les mesures
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar la pròrroga fins al pròxim 30 de juny de les rebaixes d'impostos vigents a l'electricitat, els descomptes addicionals del bo social i els ajuts per als consumidors industrials. Concretament, Sánchez va explicar que el Govern prorrogarà les baixades d'impostos actuals --IVA del 21% al 10%, suspensió de l'impost sobre generació del 7% i baixada de l'impost especial elèctric del 5,11% al mínim legal del 0,5%-- fins al pròxim 30 de juny.
També es prorrogarà la retallada temporal a les centrals no emissores de gas pels seus 'beneficis caiguts del cel', aprovat pel Govern l'octubre passat, i suavitzada setmanes després per excloure del mateix l'energia venuda en contractes a llarg termini. Així mateix, Sánchez va anunciar la pròrroga del descompte al bo social elèctric, convidant a governs autonòmics i municipals a aprovar mesures de protecció consumidors vulnerables.