Amb l'arribada de setembre finalitza el mercat d'estiu, una finestra que els clubs de LALIGA han aprofitat per créixer en inversió en fitxatges a fi d'apuntalar les seves plantilles: un 25% més respecte a l'any passat, passant de 444 milions d'euros a 555, segons dades del reconegut web Transfermarkt.

Aquest creixement consolida un camí de progressió sostenible de la inversió en fitxatges realitzada pels clubs a les últimes campanyes, convertint aquest període, en termes absoluts, en el de més despesa des de 2020.

De fet, LALIGA sobresurt com la competició nacional europea que més ha incrementat la seva inversió, en contraposició a altres com la Premier League, que ha reduït un 16% la seva despesa en fitxatges (de 2.800 milions d'euros a 2340), o la Ligue 1 francesa (de 915 milions d'euros a 723) i Bundesliga (de 758 milions d'euros a 600M), que ambdues disminueixen un 21% la seva despesa.

Fora d'Europa destaca el cas de l'Aràbia Saudita. La seva despesa en fitxatges s'ha desinflat significativament, passant de 950 milions d'euros d'inversió a sol uns 475 milions d'euros, la qual cosa representa un descens d'un 50% respecte al mercat d'estiu anterior.

Malgrat que, en termes absoluts, la competició espanyola no és la que més diners han invertit, sí que és el que ha aconseguit atreure els millors jugadors del món que eren al mercat. Quatre dels set jugadors amb més valor de mercat que s'han mogut aquest estiu, han acabat recalant en LALIGA.

Mbappé va obrir el mercat amb el seu fitxatge pel Reial Madrid, procedent del PSG i valorat en 180 milions d'euros, segons Transfermarkt. També Julián Álvarez, que ha recalat en l'Atlètic de Madrid des del Manchester City i que al seu torn s'ha convertit en la transacció més elevada de tot el mercat, l'import del qual ha assolit els 75 milions d'euros, més variables.

Així mateix, una altra de les arribades més valuoses d'aquest mercat va ser la de l'espanyol Dani Olmo al Barça, per qui el club va pagar uns 47 milions d'euros, un preu menor a la seva taxació a Transfermarkt, marcada en uns 60.

A més, una altra de les operacions més destacades en LALIGA ha estat la incorporació per 60 milions d'euros de la promesa brasilera Endrick al Reial Madrid, procedent del Palmeiras, un preu que coincideix amb la seva valoració de mercat a Transfermarkt. Aquests Jugadors s'afegeixen a un llistat d'estrelles futbolístiques com Bellingham, Vinicius Jr, Lewandowski, Nico Williams o Lamine Yamal.

L'èxit dels clubs espanyols en aquest mercat també ha estat subjecte al control econòmic que des dels mateixos clubs s'imposa per preservar la sostenibilitat financera dels clubs.

Un model que se sembla necessari per a la integritat de lligues i clubs i que comença a obrir-se passo en competicions com la Premier League anglesa, que en els últims anys ha desenvolupat un sistema a pèrdues, però que recentment ha endurit les seves regles de 'fair play' financer, i que han desembocat en sancions i pèrdues de punts per incompliment a clubs com l'Everton o el Nottingham Forrest.

Aquest model de sostenibilitat promogut per LALIGA ha posat de manifest que no hi ha correlació entre el nivell de despesa amb el de competitivitat, una cosa que confirmen els clubs espanyols, ja que actualment el Reial Madrid és el vigent campió de la Champions League –que està temporada inaugura un nou format de competició– i també de la Supercopa d'Europa, en una final disputada recentment davant de l'Atalanta italià.

A més, aquest estiu els jugadors de LALIGA també ha mostrat la seva importància a nivell de seleccions, ja que van ser protagonistes de les competicions esportives estivals, tant en el torneig europeu i americà de futbol com en els jocs de París. Sobre això, la competició espanyola va ser la que més representants va aportar als equips nacionals que van disputar les finals, amb un total de 45 jugadors, una xifra que no han pogut igualar altres campionats nacionals.