La justícia argentina ha dictat una sentència que ha bloquejat al que algunes fonts consideren el proveïdor més gran|important d'IPTV il·legals de Latinoámerica, Magis TV. Aquesta resolució comporta l'ordre que Google haurà d'impedir l'ús de Magis TV en el sistema operatiu Android. L'ordre té rellevància en l'àmbit jurídic, ja que l'aplicació d'aquest criteri en altres països podria suposar un cop important en la lluita del frau audiovisual.
D'acord amb una informació de 2PlayBook, LALIGA "ha col·laborat en el procés aportant informes tècnics a la justícia", i assenyalen des de la patronal que fa "molts anys que lluiten contra el frau audiovisual, conscients que suposa unes pèrdues anuals d'entre 600 milions i 700 milions d'euros als nostres clubs".
Aquesta sentència porta per a Magis TV el bloqueig de tots els dominis, i fins i tot si arriben a canviar les adreces web on estaven allotjades. Una mesura que tindria efecte retroactiu a tots els usuaris que prèviament ja tinguessin descarregada l'aplicació abans de l'entrada en vigor de la sentència. En aquest sentit, Javier Tebas ha aclarit al mateix mitjà que "Android disposava d'aquests mecanismes de seguretat per fer-ho, i LALIGA li ho havia sol·licitat en nombroses ocasions ja, però ara no tindrà cap altra alternativa que executar-lo per aquesta sentència".
Amb aquesta resolució a l'Argentina, s'han desmantellat 675 webs i 14 aplicacions de streaming, i s'han produït cinc detencions de persones localitzades a l'Argentina i el Brasil acusades de violar la Llei de Propietat Intel·lectual. Els detinguts s'enfronten a penes de fins a sis anys de presó. A més, gràcies a aquesta operació, nomenada "Operació 404", s'ha pogut obtenir la inhabilitació d'altres plataformes que cometien frau audiovisual com Mospy TV i Federico TV.
Javier Tebas s'ha pronunciat també aquest matí en el Nova Economia Forum sobre aquesta sentència i sobre la problemàtica que suposa per a l'ecosistema del futbol els efectes del frau audiovisual. Sobre això, el president de la patronal ha indicat que "del frau audiovisual hem de prendre consciència. És el principal repte d'indústria de l'esport, i és fins i tot més important que les noves competicions, ja que aquest és a curt termini. Si en 2-3 anys no canvia és dinàmica, es produirà una disminució importantíssima d'ingressos audiovisuals". Tebes ha advertit també que, a causa del nivell de pirateria actual, l'aportació que la patronal fa al CSD de 200 milions per a esportistes d'elit i esdeveniments esportius internacionals, se n'"aniria a la meitat", amb el risc de desaparició de clubs i baixada de salaris de jugadors d'altres categories.
D'acord amb dades de LALIGA, la pirateria provoca unes pèrdues als clubs d'entre 600 i 700 milions d'euros anuals. Així mateix, segons diversos estudis internacionals, com el publicat l'enquestadora YouGov, i al que ha fet referència Tebes en la seva intervenció d'aquest matí, només a Espanya, el 40% de la població admet que pirateja contingut audiovisual. "Les grans tecnològiques han de deixar de col·laborar amb la pirateria", ha incidit el màxim mandatari de LALIGA.
Referent a això, en les últimes setmanes Tebes ha assenyalat que "si Google col·laborés podria suprimir el 80% de la pirateria". És per això, que la sentència que s'ha produït a l'Argentina, en la qual s'indica que la companyia tecnològica ha d'actuar també inutilitzant apps en el sistema operatiu Android, és un canvi rellevant respecte a dictàmens anteriors en altres països. En aquest context, Tebes en el seu discurs d'aquest matí també ha apuntat que a Espanya "a l'estiu de 2023 denunciem a Google 140 aplicacions pirates, que va retirar de la Store, però que després es mantenen en els telèfon. Als 15 dies d'aquestes denúncies, hi va haver només a Espanya 800.000 descàrregues pirates en Android, en iOS van ser 230.000, i ja al món hi va haver 8.000.000 milions de descàrregues que encara continuen als dispositius".
A nivell nacional s'han produït resolucions judicials recents en l'àmbit del frau audiovisual com la dictada a Madrid, que va acabar amb la condemna a dos venedors de descodificadors adulterats a sis mesos de presó i a una sanció de 540 euros. Altre dels casos destacats ha estat a Màlaga, on un operador ha estat condemnat a mig any de presó i a una sanció econòmica de 1080 euros, addicionalment a una compensació per responsabilitat civil a LALIGA, Mediapro i Telecomunicacions Públiques Andaluses de 15.000 euros. Finalment, a Barcelona, un jutjat penal també ha condemnat un venedor de descodificadors modificats per cometre frau amb una multa de 1.350 euros i un any de presó.