La societat actual “ens trobem en un moment en què la intel·ligència artificial ens està condicionant, i és per això que hem de marcar unes bases per instaurar-la, fer una estratègia digital per una Espanya intel·ligent”. Ho ha dit el Secretari d’Estat per la Societat de la Informació i l’Agenda Digital, Jose Mª Lassalle, en unes jornades de debat a la Llotja de Barcelona, anomenades "Tendències tecnològiques que canviaran la nostra societat" i on ha aprofitat per reivindicar Barcelona com la ciutat epicentre del desenvolupament tecnològic
La jornada l'han organitzat el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), la Càmara de Comerç d'Espanya i la Fundació Incyde, juntament amb la Unió Europea, amb la intenció de discutir i anticipar els canvis disruptius i emergents que marquen l'economia global, amb conferències magistrals impartides per grans noms de l'economia com Daniel Lacalle, doctor en Economia i Economista en Cap de Tressis Sociedad de Valores; Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol i Pau Herrera, de Barcelona Centre de Disseny, entre d'altres personalitats. La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, és l'encarregada de la conferència de clausura.
Barcelona, la ciutat del Mobile
Lassalle ha aprofitat per reivindicar Barcelona com la millor opció de ciutat per al desenvolupament tecnològic, en un moment en què el debat sobre si el Mobile World Congress (MWC) es quedarà a la capital catalana segueix latent.
Lassalle ha assegurat que “el MWC no seria el que és si no es celebrés a Barcelona”. Segons el secretari d’Estat per la Societat de la Informació i l’Agenda digital, a les classes mitjanes digitals els agrada Barcelona i difícilment trobaran a una altra ciutat el que Barcelona els pot oferir: estar a l’epicentre del món digital i l’hegemonia cultural que ensenya.
En només deu anys, el MWC ha aconseguit doblar el nombre d’assistents, arribant fins als gairebé 100.000 a la passada edició, i genera un impacte econòmic total per la ciutat i l’àrea d’influència de gairebé 3.500 milions d’euros. En termes d’ocupació, l’esdeveniment aconsegueix generar, de mitjana, 13.000 llocs de treball temporal. “El Mobile necessita impregnar-se anualment de la postmodernitat que Barcelona li dóna”, ha acabat Lassalle.
La robotització: un repte per l'economia?
La por que els robots ens prenguin la feina i desestabilitzi l'economia i el sector laboral és un debat constant avui dia. Alguns sectors laborals com els mitjans de comunicació o les feines més mecàniques estan en el punt de mira de l'automatització. El Doctor en economia i Economista en Cap de Tressis Sociedad de Valores, Daniel Lacalle Ruiz, ha posat l’èmfasi en què “el repte de la robotització no és una amenaça, i qui ho planteja com a tal és perquè té un objectiu pervers”. Ho ha explicat a la conferència inaugural, en què ha insistit que el que hem de fer és afrontar el futur amb diverses perspectives.
D'una banda, no hem de protegir el que no té futur: els sectors que estan “amenaçats” no podem plantejar-nos fer-los sobreviure, sinó renovar-los perquè siguin més productius i formar els treballadors perquè es reciclin. I de l'altra banda, hem de ser molt conscients que l’accés a la informació i tecnologia sempre comportarà menors beneficis fiscals a curt termini, "per tant no ens ho podem mirar d’aquesta manera, que és com s’ho planteja la UE". Segons Lacalle, "ens hem de preparar des del punt de vista de les competències, l'atracció del capital que generarà el valor afegit de les tecnologies i la millora en termes de qualitat de vida per tots els ciutadans".
A part dels robots i els reptes que encara la innovació a l'entorn, els eixos principals del debat han estat la tecnologia i digitalització aplicades a l'esport, la salut i l'alimentació.
Per últim, la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ha celebrat l'esforç fet per part d'empreses, universitats i l'Administració de mantenir la recerca en innovació tot i els temps de crisi, tot i que ha assegurat que la situació catalana ha fet mal en termes d'atur, comerç i turisme.