L’Institut Ostrom, think tank liberal de Catalunya, ha celebrat aquest dijous el seu cinquè aniversari reunint els màxims exponents del liberalisme català i reconeixent la carrera de l’exconseller d’Economia Andreu Mas-Colell i la trajectòria empresarial d’Oscar Pierre i Sacha Michaud, cofundadors de Glovo.
L'Ostrom ha volgut premiar la carrera de Mas-Colell amb el premi al lideratge intel·lectual per la seva llarga trajectòria, tan política, acadèmica i també en l'àmbit de la recerca a Catalunya. Durant la seva intervenció, no abans sense ser ovacionat per tota la sala, l'exconseller Mas-Colell ha elogiat la metodologia i l'anàlisi de l'Institut envers la societat catalana actual. Alhora, ha tornat a comentar les coincidències que té amb l'Ostrom com la ideologia liberal o la catalanitat.
A continuació els encarregats de sortir a la palestra han estat Pierre i Michaud, primers empresaris que van aconseguir tenir un unicorn a Catalunya amb Glovo l'any 2019 que han comentat que Glovo és molt més que un espai de repartiment de menjar a domicili. Pierre ha recordat els inicis de l'empresa aquests últims sis anys i ha destacat que ja operen a 26 països diferents i estan preparant el seu desembarcament a l'Àfrica. A més, també ha comentat la problemàtica dels riders, destacant que a Espanya és el país on més problemes han tingut en aquest sentit, criticant que la realitat ha anat per davant de la legislació.
Durant la gala també ha intervingut la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, que ha avalat la tasca de l'Institut i la seva capacitat per haver esdevingut un think tank potent al país, en aquest sentit, ha felicitat l'entitat per participar "en el debat públic amb rigor metodològic" i amb una mirada liberal "sense complexos". Alhora, ha fet una crida a tota la societat a empoderar-se per crear un país millor, elogiant a Glovo i defensant que l'empresa catalana representa "el model que volem" i ha assegurat que vol incorporar la col·laboració publicoprivada des del seu departament. Sobre Mas-Colell, Alsina, ha destacat la seva trajectòria i la seva figura pública "als dos costats de l'Atlàntic".
Durant la presentació de la gala, Eric Herrera, president de l'Institut, ha destacat el recorregut del think tank aquests últims cinc anys, destacant la seva missió, proveir Catalunya "d'una capacitat d'anàlisi pròpia i reescriure el liberalisme" al país per acabar esdevenint un pol de pensament rellevant. Per aconseguir, s'han basat en tres grans pilars, la generació de coneixement i debat en la societat civil, divulgar les idees de la llibertat i acabar tenint influència en les institucions i els partits traslladant propostes concretes.
Reunió del liberalisme
La reunió s'ha desenvolupat en un to completament amistós i ha aconseguit el que es proposava, reunir les primeres figures del liberalisme a Catalunya, des de polítics a empresaris com el president de Cecot, Antoni Abad, o el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, o Anna Gener, CEO de Savills Aguirre Newman, fins a la mateixa consellera Alsina o els exconsellers Ramon Tremosa o Àngels Chacón.
Al llarg de la gala, l'institut ha recordat el seu trajecte durant els seus primers cinc anys de vida i ha servit per mostrar el seu múscul de cara als pròxims anys i reiterar la seva ambició per seguir sent un actor important dins del debat social a Catalunya, com per exemple en la demanda de la professionalització de les administracions públiques o sobre les llars compartides.