Una de les lleis més importants que va aprovar el Govern en l'última legislatura va ser la que regulava el preu dels lloguers. Poc després de la seva aprovació, la llei va ser recorreguda pel PP davant del Tribunal Constitucional espanyol, que la va admetre a tràmit, i per tant ara mateix es troba en fase de deliberació.
Aquesta és la mateixa situació que va patir la llei dels lloguers de Berlín, que jurídicament és una ciutat-Estat, aprovada al febrer del 2020. Ara bé, els tràmits del TC alemany han anat més ràpidament i aquest dijous l'ha derogat, situació que es podria repetir amb la llei catalana.
En la seva resolució, el TC alemany considera que els lands no són competents per fer-ho i que l'autoritat competent és el govern federal. El Tribunal també argumenta que els lands només podrien regular els lloguers en cas que el govern federal "no hagi fet un ús final de la seva competència legislativa".
La congelació dels lloguers va entrar en vigor fa poc més d'un any, el 23 de febrer de 2020, amb l'objectiu de frenar el gran augment dels preus a la ciutat. La llei fixava un preu màxim de 9,8 euros per metre quadrat i afectava els contractes de més d'un milió i mig d'habitatges de la ciutat-Estat de Berlín. Ara bé, a diferència de la llei catalana, la berlinesa estava pensada com un dispositiu temporal, de cinc anys, amb l'objectiu de reequilibrar el mercat dels lloguers.
Poc després de la seva aprovació, els grups de la CDU i dels liberals, que conformen l'oposició a la capital alemanya, van portar la llei al TC al·legant que les competències sobre el lloguer les té el govern federal. Finalment, el Constitucional els ha donat la raó perquè ha impugnat la llei, precisament per aquest fet.
Llei catalana
Ara bé, què regula exactament la llei catalana de limitació dels lloguers? Doncs l’objectiu principal de la norma “és regular la contenció i moderació de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge”. Els habitatges que serien regulats per aquestes mesures són els que constin com a “residència permanent de l’arrendatari” i que formin part d’una “àrea declarada amb mercat d’habitatge tens”.
La regulació d’aquesta nova llei implicaria limitar els preus de lloguers a partir de dues directrius: no podran superar els índexs de referència de la Generalitat i tampoc podran ser més alts que els dels contractes anteriors. Ara bé, aquest índex de referència es podria incrementar o minorar en un 5% si les parts ho acorden i l’habitatge compta amb tres de les següents característiques específiques: ascensor, aparcament, mobles, calefacció o aparell d'aire condicionat, zones comunitàries d’ús compartit com ara jardí o terrat, piscina comunitària, serveis de consergeria i vistes especials.
Els índexs de referència es poden trobar en un cercador habilitat a la pàgina web de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, on es pot calcular l’import introduint l'adreça del pis que es vol llogar, la planta, la superfície de l'habitatge, l'any aproximat de construcció i l'estat de manteniment. També hi ha altres variables, com per exemple si l'habitatge disposa d'ascensor o està moblat.