L'escalada de preus a Espanya no sembla tenir aturador. Si al mes de febrer l'IPC ja es disparava fins al 7,6%, les dades de l'avançament del març mostren una altra pujada del 3% en relació amb el mes anterior, elevant la taxa interanual més de dos punts, fins al 9,8%, el seu valor més alt en 37 anys, concretament des de maig de 1985. Amb la dada de març, l'IPC interanual encadena la seva quinzena taxa positiva consecutiva, segons les dades avançades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Segons l'INE, l'augment de l'IPC interanual de març fins al 9,8% es deu a les pujades "generalitzades" en la majoria dels seus components, entre les quals destaquen el repunt dels preus de l'electricitat, els carburants i els aliments i begudes no alcohòliques, majors al març d'enguany que en el mateix mes del 2021.

De fet, el preu mitjà del gasoil tipus A a Espanya se situava aquest dimarts en 1,849 euros per litre, un 23,59% per sobre del registrat en l'última setmana de febrer, i el de la gasolina de 95 octans era d'1,823 euros per litre, un 13,37% més, segons dades registrades en el Geoportal del Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. L'encariment de les gasolines ha estat marcat per la cotització a l'alça del preu del petroli Brent, que va augmentar un 6,52% al març, fins a gairebé 112 dòlars per barril aquest dimecres, si bé en el mes el preu màxim va arribar a 127,98 dòlars el dia 8 i el mínim, a 98,02 dòlars una setmana després.

Quan falta un dia per acabar el tercer més de l'any, el preu mitjà de l'electricitat d'aquest mes en el mercat majorista és de 284,77 €/MWh, un 19% més que el de desembre, el mes més car de la història, i un 42% més que el del mes passat, al mateix temps que sextuplica el preu mitjà de març de 2021.

A més de l'IPC, l'INE també incorpora una estimació de la inflació subjacent, és a dir sense aliments no elaborats ni productes energètics, que durant el mes de març només va augmentar quatre dècimes, fins al 3,4%, el seu valor més alt des de setembre de 2008. D'aquesta manera, la subjacent se situa més de sis punts per sota de la taxa de l'IPC general.

Augment del 3% anual

En taxa mensual, l'IPC va registrar al març un increment del 3% respecte a febrer, la seva major alça mensual en qualsevol mes des de 2002, quan es va canviar la metodologia d'aquesta estadística per a recollir millor l'evolució del mercat. Tirant la vista més enrere, prenent sèries anteriors, el repunt mensual de març és el més elevat des de l'agost de 1977.

En el tercer mes de 2022, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 9,8%, més de dos punts per sobre de la de febrer. Per part seva, l'indicador avançat de l'IPCA va avançar un 3,9% en taxa mensual. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de març el pròxim 13 d'abril.

Fonts del Ministeri Assumptes Econòmics asseguren que "un 73% d'aquesta alça es deu a l'impacte de la invasió d'Ucraïna sobre els preus de l'energia i els aliments no elaborats" i per això urgeixen la posada en marxa del Pla Nacional de resposta adoptat aquest dimarts. Aquest pla "permetrà revertir aquesta tendència alcista, frenar l'augment de costos a empreses i famílies i iniciar a curt termini la reducció de la inflació fins a nivells més moderats", afegeixen les mateixes fonts a Efe.