Es tornen a encadenar rècords en el preu de la llum al mercat majorista amb una pujada del preu mai vista fins ara. En només 24 hores el preu ha pujat 60 euros, escalant fins als 288,53 euros, un preu que bat tots els rècords registrats fins ara, posicionant-se fins i tot un 26% per sobre de l'últim preu més alt fins ara, el d'aquest dimecres, de 228,59 euros.
De fet, l'escalada de preus és tal que en els set dies d'octubre, ja s'han registrat els quatre dies més cars de la sèrie històrica i la situació és encara més preocupant si tenim en compte que venim d'un setembre on es va marcar el preu mitjà rècord. I la mirada al futur no augura una rebaixa de preus, tot el contrari, ja que la tendència segueix a l'alça i sembla que la situació hagi de variar massa en els pròxims mesos.
Respecte a fa una setmana, aquest dijous, el preu pujarà un 52%, però la comparació que més mal fa és amb el preu de fa un any quan el preu era de 43 euros el MWh, per tant vol dir que el preu de demà serà set vegades més car, que equival a un 570% més car.
Si mirem quin serà el preu de cada hora del dia, demà el més car superarà de llarg els 300 euros entre les vuit i les nou de la nit quan pagarem 319,03 euros el MWh, mentre que el més baix serà entre les quatre i les cinc de la matinada quan la llum costarà 249 euros el MWh. Cal apuntar que el preu més baix de demà superarà, amb escreix, el preu màxim mitjà marcat fins ara que és el d'avui.
Escala de preus en les matèries primeres
Aquesta situació es produeix en plena escalada del preu de totes les matèries primeres vinculades a l'energia a tot el món, com el gas, el petroli i el carbó, la qual cosa dispara al mateix temps els drets de CO₂, també en màxims històrics, i encara que el govern espanyol està fent tots els esforços perquè aquesta escala de preus no arribi als consumidors, en tractar-se d'un problema global, la tendència inflacionista en tots els tipus d'energia podria traslladar-se a la indústria, podent causar pressions en la seva activitat o la translació dels preus als consumidors.
Sánchez demana a la UE una compra conjunta de gas
En aquest sentit, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat a la Unió Europea que efectuï una compra conjunta de gas per tal de mitigar l'alça de preus. De fet, Espanya ha signat una carta conjunta amb França, la República Txeca, Grècia i Romania reclamant "un enfocament a escala europea" per fer front a l'augment del preu de l'energia. El text, signat pels cinc ministres de Finances, demana una reforma del mercat de l'electricitat com a resposta al "dramàtic" increment del preu.
"S'ha de millorar per establir una relació entre el preu que paguen els consumidors i la mitjana del cost de la producció de l'electricitat", subratllen en el document. A més, els cinc ministres defensen que cal "coordinar millor" la compra i emmagatzematge de gas per augmentar el "poder de negociació" i insisteixen en la necessitat d'assolir la "independència energètica" del club comunitari.