Després de quatre dies de pujades ininterrompudes, el preu de la llum donarà una petitíssima treva aquest divendres, quan marcarà un preu de 137,7 euros el megawatt hora (€/MWh) de mitjana, que suposa una baixada de l'1,8% respecte avui. Tot i aquesta petita frenada, aquest preu serà el segon preu més car de la història, superant el que es va marcar abans-d’ahir amb 132 euros.
Pel que fa al màxim de preu que es pagarà aquest divendres, serà de nou a deu de la nit, quan el preu marqui 147,57 euros/MWh. Per contra el mínim baixarà dràsticament respecte ahir, ja que es pagarà a 119,42 euros/MWh de quatre a cinc de la tarda.
Segons ha informat l'operador del mercat ibèric, OMIE, si comparem el preu que es pagarà demà amb el que vam pagar fa un any, 43,97 euros/MWh, el preu majorista de l'electricitat, que a Espanya s'usa per a calcular la tarifa regulada a la qual estan acollits més de deu milions de llars, pràcticament es triplica.
La setmana més cara de la història
Amb quatre màxims històrics consecutius, aquesta setmana s'ha convertit en la més cara de la història, ja que ostentarà el dubtós honor de tenir els 5 dies més cars de la sèrie històrica. De fet, la setmana va començar amb el preu disparant-se gairebé un 22%, per a registrar el dimarts una alça del 5%, el dimecres de l’1,5% i el dijous del 6%. Després d'aquest ral·li alcista, aquest divendres baixarà un 1,8%.
Alhora, cal apuntar que els tres primers dies de setembre es convertiran en els tres preus més alts mai vistos en el mercat majorista, la qual cosa pronostica que el preu continuarà experimentant la tendència alcista que es porta vivint des de fa mesos.
Durant el mes d'agost, i en plena onada de calor, el preu va anar marcant un nou rècord darrere l'altre, provocant que el preu mitjà del mes aconseguís els 106 euros/MWh, el mes més car de la història, després del de juliol, que ja va marcar un altre rècord, amb un preu de 92,4 euros. De moment sembla que aquesta tendència es mantindrà i que setembre podria desbancar agost com el mes amb la factura de la llum més cara que hem vist mai.
El govern espanyol vol posar fil a l'agulla
Sobre aquesta gran escalada de preus de la llum es va pronunciar aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que va assumir que és "una situació complexa". A més, va afegir que "hem actuat, estem actuant i continuarem actuant" al·ludint a mesures aplicades pel seu executiu com el bo social i el bo social tèrmic, la rebaixa de l'IVA del 21 al 10% i l'impost del 7% sobre el valor de la producció d'energia elèctrica.
En aquest sentit va assegurar que el govern espanyol continuarà "actuant sempre dins del marc regulador europeu" i va anunciar que vol impulsar "un debat necessari a Europa sobre l'adaptació de les regles del mercat a un nou context de transició energètica", el de la penetració de les energies renovables.