No baixa prou. El preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista es mantindrà demà per sobre dels 150 euros tot i registrar una petita baixada d'un 1%, fins als 150,78 euros per megawatt hora (MWh), segons les dades que presenta l'operador del mercat elèctric designat (OMIE).
Aleshores i malgrat la petita treva, serà el dissabte més car de tota la història i el segon preu més alt d’ençà que tenim registre. L'única dada més alta que la de dissabte ha estat la d'aquest divendres, amb el rècord de 152,32 euros. Dissabte passat el preu va ser de 134,89 euros, setze menys que demà.
El preu és tres vegades més car que fa un any
En comparació amb el mateix dia de 2020, aquest preu és tres vegades més alt. És a dir, dissabte es triplicaran els 46,96 euros que es van registrar fa exactament un any.
Per franges horàries, la més barata serà entre les 17.00 i les 18.00 h, quan s'aconseguirà baixar dels 120,48 euros. En canvi, s'ha d'anar alerta entre les 22.00 i les 23.00, quan el preu assolirà el seu pic, disparant-se fins a la xifra inèdita de 165 euros per MWh.
Mesures contra l'elevat preu de la llum
Les dues primeres setmanes de setembre ja tenen el rècord de comptar amb els preus més alts mai vistos en el mercat majorista. Davant aquest escenari, el govern espanyol s'està plantejant una nova rebaixa fiscal per abaratir la llum. Concretament, la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha mostrat aquesta setmana la seva voluntat de complir amb la meta marcada pel president Pedro Sánchez: que la factura d'enguany sigui igual que la del 2018, que ha estat la més cara dels últims set anys.
A l'espera que l'executiu actuï, hi ha qui ja està movent fitxa per fer front a les pujades. Per una banda, la companyia Naturgy ha anunciat recentment que congelarà el preu majorista de la llum que aplicarà a les factures. Segons va anunciar el seu president, Francisco Reynés, l'empresa ha fixat aquest preu en 60 euros per MWh.
Per una altra banda, l'alcalde del municipi madrileny de Batres, Victor Manuel López Rodríguez, ha decidit suspendre els pagaments a les companyies que subministren energia a l'ajuntament. Davant el "permanent abús de les elèctriques", el batlle ha donat prioritat a altres pagaments per garantir els serveis públics municipals.
Finalment, el rector de la parròquia de Sant Jaume de Lleida, Daniel Turmo, s'ha trobat amb la impossibilitat de poder pagar la factura de llum de l'església. Durant el sermó d'aquest diumenge, Turmo va dirigir-se als seus feligresos per demanar-los ajuda, ja que l'últim rebut superava els dos mil euros.