La llum pujarà demà fins als 459,4 euros/MWh, convertint-se en el tercer preu més alt de la història. L'electricitat incrementarà aquest dimarts a prop d'un 9%, agreujant el problema que està fent que les factures de les llars s'inflin fins a límits insostenibles. Aquest preu serà, a més, el més elevat des que va entrar en vigor el topall al gas el passat 15 de juny, si bé encara se situa un 16% per sota del màxim de 544,98 euros/MWh registrat el passat 8 de març, quan es complien gairebé dues setmanes de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna. Tot i això, segons les dades de l'operador del mercat elèctric OMIE i del Mercat Ibèric del Gas (Mibgas), el preu majorista de la llum (el que paguen els consumidors amb tarifa regulada) serà prop de 62 euros inferior respecte als 521,31 euros als quals s'hauria pagat el MWh de no comptar amb el topall al gas destinat a generació elèctrica.
En aquest sentit, sense el topall al gas, matèria primera que es troba en nivells rècord, demà s'hauria aconseguit el segon preu més alt de la història. L'electricitat encadena així la seva segona pujada, després d'assolir ahir els 423,36 euros/MWh, el sisè preu més elevat des que hi ha registres. En un context marcat per la inestabilitat energètica que sofreix Europa, l'electricitat continua marcant valors històricament elevats en les principals economies del continent, on el MWh es mantindrà demà, de forma generalitzada, per sobre dels 600 euros/MWh, i en alguns casos arribarà a superar els 700 euros/MWh.
Espanya, la riota de França
És per això que el ministre d'Economia de França, Bruno Le Maire, ha posat Espanya d'exemple per escenificar una mala gestió del control del preu de la llum. Le Maire ha demanat a la premsa francesa que miri "el que passa a Espanya o al Regne Unit amb les factures de l'electricitat", perquè, com ell assegura, "ha crescut un 60% l'últim any, mentre que a França només un 4%". El titular d'economia és un dels ministres més veterans del Consell de Ministres d'Economia i Finances de la UE, i reivindica menyspreant l'executiu espanyol que les seves polítiques de posar un topall a les factures de les llars "són les bones decisions", en contrast amb les espanyoles. També ha subratllat que la inflació francesa és més baixa que en les altres economies europees. De fet, la meitat que l'espanyola.
"Observin el que passa a Espanya, en el Regne Unit, amb un augment de les factures de l'electricitat del 60%, del 70%, del 80%, i nosaltres, el 4%. No dic que aquesta pujada sigui escassa, però insisteixo que vegin com el president Emmanuel Macron i el seu govern ha esmorteït el xoc", ha declarat Le Maire als periodistes. L'impacte en les factures dels ciutadans i les petites empreses és molt inferior a França pel topall imposat per l'executiu de Macron fa més d'un any. En canvi, el govern espanyol ha optat per no posar fre a les factures, sinó fer-ho de manera indirecta abaixant impostos o inclús amb l'anomenat topall ibèric en el preu del gas en el mercat majorista. Tot i això, el ministre francès ha reconegut que l'actual topall no es mantindrà indefinidament, i a partir del 2023 es revocarà, però s'ha compromès a què les factures no s'inflin bruscament quan es retiri. "No ho hem amagat, el gener del 2023 hi haurà augments del preu del gas i de l'electricitat, però seran atenuats, com el que hem fet des de fa 14 mesos", ha assegurat al respecte. Cal recordar que limitar el preu de la llum actualment li costa a França aproximadament 20.000 milions d'euros de les arques públiques.