La treva es manté. El preu mitjà de l'electricitat en el marcat majorista seguirà a la baixa aquest dilluns 27 de desembre, situant-se per sota dels cent euros per megawatt hora. Concretament, la llum costarà 96,08 euros, segons les últimes dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). Cal remuntar-se al passat 1 de novembre per veure una xifra tan baixa.
El preu es reduirà aquest dilluns en gairebé un 50% respecte del cost de la llum d'aquest diumenge, de 188,53 euros/MWh. De fet, si comparem la xifra de dilluns amb el màxim històric registrat fa quatre dies (de 383,67 euros), el preu ha baixat un 75% després de quatre jornades consecutives de descensos. Un descensos motivats pels dies festius que se celebren arreu del món, que provoquen que la demanda sigui molt més baixa per la manca d'activitat d'empreses i grans consumidors.
Una treva pírrica
Igualment, la treva és pírrica. El cost de l'electricitat en el mercat majorista segueix disparat, ja que si comparem el preu d'aquest dilluns amb el de fa un any veurem que la diferència és del 262,5%. És a dir, que el passat 27 de desembre de 2020 la llum es pagava a 26,51 euros/MWh. Ara, és més de quatre vegades més cara.
Si posem el focus sobre els trams horaris, ens trobem que la franja més cara d'aquest dilluns serà la d'entre les 18.00 i les 19.00 hores, quan l'electricitat es pagarà a 207,1 euros/MWh. El mínim, però, serà molt mínim: de tan sols 2,67 euros entre les 2.00 i les 6.00 hores.
El mes de desembre està sent molt volàtil. Hi ha hagut dies en els quals s'han registrat descensos de fins als cent euros per MWh, mentre que en altres jornades s'han superat àmpliament els llindars dels 200 i els 300 euros. D'aquesta manera, i malgrat les caigudes dels últims dies, el preu de la llum segueix desbocat i el preu mitjà mensual se situa al voltant dels 260 euros. Això és uns seixanta euros més que l'octubre passat, que fins ara era el mes més car de la història. Si les baixades no continuen fins d'aquí a Cap d'Any, aquest desembre passarà a ser el més car des que es tenen registres.
L'objectiu del govern espanyol és que aquests increments no repercuteixin en la factura dels consumidors. És per això que dimarts passat va ampliar fins al 30 d'abril la rebaixa dels impostos inclosos en la factura de la llum, amb la finalitat de pal·liar l'efecte negatiu que la pujada del preu de l'electricitat està causant en els ciutadans. Concretament, es van prorrogar les rebaixes del 21% al 10% de l'IVA i de l'impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%. La suspensió de l'impost de generació al 7% que paguen les empreses es mantindrà fins al 31 de març.