El preu de l'electricitat al mercat majorista arrencarà aquest octubre amb un nou màxim històric i per primera vegada en tota la història sobrepassarà de mitjana en un dia els 200 euros/megawatts per hora, a l'aconseguir per demà, divendres, els 216,01 euros/MWh, un 13,73% més que el preu per avui.
Aquest nou rècord es produeix després que al setembre, mes en què l'electricitat es va pagar de mitjana a 156,15 euros / MWh, el preu de la llum en el mercat majorista batés fins a vuit rècords.
I Europa?
Segons les dades de l'Operador de Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE), demà l'electricitat serà més cara entre les 22:00 i les 23:00h, quan arribarà a 230 euros / MWh, i més barata entre les 15:00 i les 18:00 en què el seu preu serà de 198,77 euros. Si ens comparem amb els nostres veïns europeus, el mercat de la llum té una regulació idèntica a la d'Espanya.
La diferència de preus entre països ve dels impostos, la situació geopolítica de cada país, els costos de la infraestructura, les condicions meteorològiques i la capacitat de producció elèctrica.
Un altre factor que influeix en com es fixa el preu de l'electricitat és l'anomenat mix energètic . És a dir, les fonts d'energia que utilitza cada país per atendre la seva demanda. Per exemple, França i Alemanya utilitzen principalment l'energia nuclear, el carbó i les energies renovables que tenen un cost de producció bastant baix. Quant als impostos sobre la factura de la llum, el pes dels gravàmens és molt diferent entre els veïns europeus.
El major valor el trobem a Dinamarca, on els impostos representen el 67,8% el preu. Per contra, als Països Baixos trobem un pes de el -0,3%. Sí, en negatiu a causa de la bonificació que aplica el país.
Polèmica al Congrés
En paral·lel, el debat també se situa al Congrés dels Diputats. En la darrera sessió de control, el portaveu de PP, Teodoro García Egea, ha volgut posar en evidència a la vicepresidenta Yolanda Díaz que, en plena escalada dels preus de la llum, va qualificar de "grollers" els beneficis de les empreses del sector. Egea, buscant les voltes a la també ministra de Treball, li ha demanat precisió sobre el qualificatiu que va emprar. "Quin ha de ser el benefici d'una empresa per ser groller?". La resposta de Díaz: "Quan hi ha un gran abisme entre els costos de producció i els beneficis d'aquestes empreses", li ha dit. A partir d'aquí ha fet un relat amb dades i comparatives que ha deixat mut Egea.