Malgrat la continuada oposició del president francès, Emmanuel Macron, al projecte del gasoducte MidCat, ara s'ho repensarà. França examinarà aquesta possibilitat perquè li ho demanen el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el canceller alemany, Olaf Scholz, que són "amics". Així ho ha anunciat aquest dimarts el ministre francès d'Economia, Bruno Le Maire, just després que Espanya i Alemanya forgessin una aliança per crear aquest nou gasoducte. El ministre de Macron, que ha fet aquestes declaracions a la universitat d'estiu de la patronal francesa (Medef) a París, no ha volgut respondre a les preguntes de la premsa sobre aquesta qüestió una vegada finalitzat l'acte en el qual participava.
"Des del moment en què el president del govern espanyol i el canceller alemany ho demanen, des que els amics ho demanen, examinem la demanda dels nostres amics, dels nostres socis", ha assenyalat Le Maire. I també ha insistit en la idea que "Espanya i Alemanya són socis molt pròxims de França, de manera que quan fan una proposta l'examinem". Ambdós governs han reiterat avui aquesta posició a Berlín. El ministre francès va recordar igualment que aquest projecte d'infraestructura "és una qüestió molt antiga".
De fet, els dos països van treballar en el passat en la possibilitat de construir un gasoducte entre els dos països que passés a través de Catalunya i que s'afegiria als dos que hi ha a la part occidental, però es va abandonar el 2019. De fet, el Ministeri francès de la Transició Energètica va assenyalar fa dues setmanes les seves fortes reticències a aquest nou gasoducte, malgrat les declaracions de diversos responsables europeus a favor de la infraestructura en el context de la situació de preus de l'energia històricament alts a causa de la invasió russa d'Ucraïna.
El canceller alemany, Olaf Scholz, ha subratllat avui el "suport total" del seu executiu al MidCat com a solució "a llarg termini" al subministrament europeu de gas. La "seguretat dels subministraments és part de la seguretat nacional, alemanya i europea", ha afirmat Scholz durant una compareixença amb Sánchez, convidat a participar en l'inici del Consell de Ministres alemany extraordinari de dos dies que celebra a Meseberg, als afores de Berlín.
L'acord entre Sánchez i Scholz per al gasoducte MidCat
Sánchez i Scholz han fet aquest dimarts una declaració conjunta des del palau de Meseberg, a prop de Berlín, en la qual el canceller alemany ha assegurat que Espanya compta amb el suport del seu govern per construir aquest gasoducte. Berlín fins i tot aprovaria que la Unió Europea financés part important del projecte, que inicialment xifrava entorn dels 440 milions d'euros i que França ara estima en uns 3.000 milions. Sánchez s'ha mostrat decidit a portar fins al final el Midcat, amb Macron o sense. Ja que el líder francès està apostant per Itàlia perquè es converteixi en el nou distribuïdor del gas algerià.
La Generalitat i l'Estat espanyol ho celebren
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat que França s'obri a estudiar el projecte del Midcat. En una breu atenció als mitjans des de París sobre aquest tema, Aragonès ha subratllat que Europa ha d'augmentar les interconnexions entre els diferents mercats energètics per protegir-se de la "pressió" de Rússia. El cap del Govern ha remarcat la "importància" del Midcat per a Catalunya però també per a Europa, i ha alertat que el repte energètic obliga a preparar-se "més enllà" del proper hivern. En aquest sentit, Aragonès ha avisat Europa que s'ha de preparar per "l'autonomia energètica". Així, el president ha apuntat que el Midcat és una "infraestructura energètica".
D'altra banda, la vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha considerat que el canvi d'opinió del Govern francès, mostrant-se obert a estudiar l'avanç en un nou gasoducte amb Espanya a través dels Pirineus, el denominat MidCat, suposa "un pas endavant molt important".