L'exfinancer Bernie Madoff, condemnat a 150 anys per perpetrar la major estafa piramidal de la història de Wall Street, ha mort en una presó federal dels Estats Units als 82 anys, segons han informat aquest dimecres diversos mitjans dels Estats Units. Segons una font anònima citada per AP, Maddof hauria mort al Centre Médic Federal de Butner, a Carolina del Nord, per, aparentment, causes naturals.

Madoff, que l'any 2009 es va declarar culpable d'haver estafat 50.000 milions de dòlars, havia sol·licitat l'any passat sortir de la presó perquè sofria una malaltia renal en fase terminal, però la seva petició havia estat rebutjada.

Madoff va ser detingut l'11 de desembre de 2008 i tres mesos després va admetre que havia convertit la seva empresa d'inversió en l'estafa piramidal més gran del món en el seu propi benefici, el de la seva família i el del seu cercle més pròxim. Quan va ser sentenciat, Madoff va dir que "ho sento molt i estic profundament penedit" un cop va admetre la seva culpabilitat davant del tribunal federal del districte sud de Manhattan, on va admetre que "aquest dia havia d'arribar".

Alguns dels estafats van ser grans fortunes conegudes a tot el món, com el director i productor de cinema Steven Spielberg o l'actor Kevin Bacon. A més, durant molts anys va ser considerat una mena de gurú, capaç de desafiar els mercats i sempre obtenir beneficis. 

L'estafa que va posar en marxa Madoff es coneix actualment com "esquema Ponzi" i consisteix en pagar els interessos d'antics inversors amb els diners aportats per nous inversors. Segons les autoritats americanes, la seva estafa va superar els 65.000 milions de dòlars, una xifra molt més gran dels 50.000 milions que inicialment que va reconèixer. Finalment, el jutge el va sentenciar a 150 anys de presó i a pagar una multa de gairebé 171.000 milions de dòlars.

No s'han recuperat els diners

Tot i que fa més d'una dècada que es va destapar l'estafa, moltes de les víctimes continuen encara recuperant diners gràcies a la liquidació de la seva signatura i el treball de la Justícia americana, però encara no s'han recuperat tots els diners estafats.

Operant sempre amb secretisme i conreant en tot moment un aire d'exclusivitat, Madoff va atreure a la seva signatura a conegudes figures de molts àmbits, des del cineasta Steven Spielberg fins als propietaris d'equips de beisbol i futbol americà o a grans empresaris.

Madoff, que va arribar a presidir el Nasdaq, principal índex tecnològic de la borsa de Nova York, havia iniciat la seva carrera en el món de la inversió als 22 anys, segons assegurava, en obrir una empresa amb els 5.000 dòlars que va guanyar com a salvavides en un treball d'estiu.

El seu negoci va prosperar fins a constituir-se com un dels grans actors de Wall Street i va convertir a aquest novaiorquès originari d'un barri obrer en una figura extremadament respectada en els cercles financers i en un membre de l'alta societat de Manhattan.

Nascut en 1938 en el districte de Queens, Madoff va estudiar un any a la Universitat d'Alabama i es va graduar en ciències polítiques en 1960 a la universitat de Hofstra (Nova York), a més d'assistir durant un any a la Facultat de Dret de Brooklyn.