La inversió immobiliària a Espanya acumula 10.800 milions d'euros entre gener i setembre, dels quals 7.500 milions corresponen als sectors d'oficines, logística i retail i la resta al segment living, que inclou residències tant d'estudiants com de gent gran i els actius multifamily. L'acumulat dels nou primers mesos d'oficines, logística i retail suposa un increment del 80% respecte al mateix període de l'any anterior, segons les últimes dades publicades per la consultora immobiliària JLL.
En el sector d'oficines, Barcelona i Madrid superen els 2.040 milions d'euros, un 25% més que en els primers nou mesos de l'any passat. Madrid acumula 1.210 milions d'euros, un 207% més que el 2021, i la capital catalana 830 milions, un 33% menys que l'any passat. JLL justifica aquest descens per la "cautela amb la qual Barcelona va començar l'any, tot i que ha millorat en el tercer trimestre de 2022", han afegit des de la consultora immobiliària internacional.
Districte del 22@
El 2021 la capital catalana va assolir els 2.000 milions d'euros d'inversió en oficines, la xifra més alta registrada en els últims 14 anys i un 13% superior a l'anotada el 2019, any previ a la pandèmia, sent el districte del 22@ com un dels preferits per invertir en aquest segment. Les dades van suposar un increment del 205% més que Madrid, quan la inversió a la capital espanyola es va situar en els 655 milions d'euros.
El 2020, any pandèmic, l'ordre de contractacions es va tornar a invertir. La inversió en oficines va superar els 2.100 milions d'euros. Madrid va acaparar el 67% del volum total, mentre que Barcelona el 27% restant. El perfil de l'inversor que està actiu en el mercat continua sent el fons internacional i el 22@ continua sent el focus de l'activitat inversora i promotora. El districte barcelonès va sorgir fa vint anys per reconvertir el Poble Nou i actualment és un polo tecnològic que atrau empreses emergents, companyies internacionals, hotels, habitatges residencials i zones comercials. En aquesta zona hi ha situades firmes com Telefònica, Microsoft, Orange o RBA.
Inversió en 'retail'
Les dades analitzades enguany mostren que el volum de transaccions en logística ronden els 610 milions d'euros entre juliol i setembre, un 113% més que en el tercer trimestre de 2021. En el cas de la inversió en retail, la xifra registrada és d'uns 550 milions d'euros, un 134% més que el tercer trimestre de 2021, mentre que l'acumulat ascendeix a 3.690 milions d'euros, un 427% més que el mateix període de l'any anterior.
JLL estima que el volum d'inversió en el residencial de lloguer durant el tercer trimestre de l'any se situï entorn dels 200 milions d'euros, un 60% menys que en el mateix període de l'any anterior. Per contra, en el sector multifamily la inversió fins al setembre ha crescut un 19%, fins als 2.000 milions d'euros.
El clar descens del volum d'inversió s'ha registrat en les residències de gent gran, que han vist minvar un 56% la inversió entre juliol i setembre respecte al 2021, fins als 65 milions d'euros. Per contra, la inversió en les residències d'estudiants han pujat fins als 850 milions d'euros, record trimestral a Espanya, segons JLL. Aquesta xifra correspon a una única operació, la compra de RESA per part del fons de pensions holandès PGGM.