El model de liberalització de la Comunitat de Madrid ha provocat aquest cap de setmana que milers de ciutadans i ciutadanes sortissin al carrer per protestar contra el pèssim servei dels centres d'atenció primari i les condicions sanitàries amb què treballen els seus empleats. Així doncs, la presidenta del PP, Isabel Díaz Ayuso, ha gestionat la crisi titllant la manifestació "d'ideològica i d'extrema esquerra" i fent cas omís a les protestes.
Ara, des del punt de vista econòmic, un altre president autonòmic popular és qüestionat pels mateixos empresaris. Juanma Moreno, al capdavant de la Junta d'Andalusia, ha estat alertat aquest dilluns per la Confederació d'Empresaris d'Andalusia (CEA) sobre els pressupostos previstos per aquest 2023 que posen en risc l'estabilitat econòmica de la regió.
Del 5% al 23% d'endeutament
A la trobada, els representants empresarials i sectorials han expressat la seva preocupació davant la conselleria d'economia perquè el nivell de deute públic ronda el 23% del PIB regional, quan l'any 2007 no arribava al 5%. Aquest endeutament consumeix recursos que es podrien dedicar a altres polítiques d'impuls.
Així doncs, demanen a la Junta que es dediqui a “crear i mantenir entorns de certesa per a la societat andalusa i, en especial, entre els qui inverteixen o volen invertir el seu patrimoni i els seus esforços a Andalusia, propiciant un clima de seguretat, confiança i credibilitat que afavoreixi el desenvolupament empresarial”. Els comptes andalusos han de contemplar mesures concretes que augmentin el compromís amb el teixit productiu i empresarial de la regió: “Les polítiques de despesa del pressupost s'han d'orientar més a ajudar a obtenir un creixement econòmic regional sostingut i sostenible, que faci possible crear riquesa i ocupació a ritmes superiors als registrats al nostre entorn econòmic i, amb això, accelerar la nostra convergència en el context de les regions d'Europa”.
Ja avui, en un escenari sense pròrroga de pressupostos, els empresaris andalusos reclamen que la magnitud del Pressupost de la Comunitat, que supera els 45.000 milions d'euros anuals (amb una despesa no financera que representa un 20% del PIB regional), “es qualifiqui de manera que contribueixi en major mesura a impulsar el desenvolupament econòmic i empresarial a Andalusia. No només mitjançant l'estímul de la demanda, sinó especialment des de l'enfortiment i modernització de la nostra oferta productiva, en un context de creixent internacionalització i globalització”.
I afegeixen: “Qüestions lligades a millorar el marc normatiu, disminuir la burocràcia ia protegir la lliure competència, així com l'aposta pel desenvolupament empresarial també s'han de traduir en suport pressupostari. Les nostres empreses necessiten percebre que l'acció política també és sensible als seus interessos. En suma, el que demanem als nostres poders públics és millor regulació, adequat estímul i més eficàcia, sobretot ara en la gestió dels fons estructurals i extraordinaris”, ha conclòs el president de CEA.
Precisament, en matèria fiscal, cal recordar que el president andalús va ser lloat des de Madrid el mes passat per presentar nous plans que ajudessin, segons ell, a captar recursos i projectes empresarials de fora, posant l'accent en Catalunya, a partir de la rebaixa impositiva. Unes mesures però, que són secundàries davant l'endeutament de la regió.