Manuel Báez és un apassionat de l'esport des de petit. Viu de l'esport i per l'esport. Amb tan sols 13 anys, es va apuntar a boxa i es va endinsar en el món del culturisme i el rugbi. Tenint el just per viure, s'ha convertit en emprenedor als 25 anys. De donar classes al carrer i a la vora del Besòs a muntar el seu propi gimnàs. Amb sacrifici i sense vacances. Amb ambició i també amb i sense pors. Ha deixat la pell pel seu centre Your Best Version. Una marca que és tota una declaració d'intencions.
Per què vas decidir emprendre?
Sempre m'ha agradat molt l'esport. Al començament, quedava amb el meu grup d'amics per entrenar. Vam passar de quedar una vegada per setmana a dues, tres... I es va convertir en un hàbit. Vaig aconseguir entrenar de forma funcional i adequada. Vaig estudiar un grau superior d'activitats físiques i quan vaig acabar, ens vam animar a muntar alguna cosa amb un company. Vam començar com autònoms i fèiem classes al carrer i a la vora del riu Besòs. Després ens vam separar i vaig decidir obrir un local pel meu compte. El tinc des de principis d'any i ja tinc uns 110 clients al mes.
Com ho has aconseguit?
Abans de muntar el local, vaig anar a un banc per demanar un préstec i em van dir que Trinijove em podia ajudar. Vaig acudir a ells per saber cap a on tirar. El David [coordinador del Servei de Creació d'Empreses] em va fer algunes preguntes, em va assessorar i jo ho tenia molt clar. Volia obrir-lo tant sí com no. A la meva manera, ja tenia muntat un pla d'empresa. El suport del David i l'equip de Trinijove ha estat fonamental per a la meva empresa. Tenia alguns estalvis de les classes que ja havia fet i gràcies a l'ajuda de Trinijove vaig poder demanar un préstec a MicroBank de la Caixa. Quan em van dir que el projecte era viable, vaig tenir por i vaig pensar a fer-me enrere.
Volia donar una oportunitat que jo no havia tingut: experimentar el mateix que un atleta olímpic
Però no ho vas fer.
Volia donar una oportunitat a la gent que jo no havia tingut: experimentar el mateix que un atleta olímpic o d'elit en els seus entrenaments. Desenvolupar-se a nivell físic, alimentari i personal.
Posa'm un exemple.
Em dedico a l'entrenament funcional i a la motivació. Tot el que sigui fer servir el cos. Si mires una pel·lícula, pots veure Rocky Balboa boxejant. Si obres la tele, pots veure moviments olímpics. Si vas a la platja, pots veure gent fent piruetes. Que no es digui que tot això és impossible.
Els teus alumnes ho aconsegueixen?
Un home de 55 anys volia fer dominades i mai no les havia fet. Deia que era massa gran i que ja no ho aconseguiria. Però, en uns tres mesos ha aconseguit fer-ne més d'una, dues i tres. La gent és molt agraïda quan ho aconsegueix i l'esforç dona fruits.
He passat de ser un estudiant i un atleta a preocupar-me per la paperassa
I tu, com et sents?
El balanç és molt positiu però estic sacrificant molt. Com cada persona que decideix obrir el seu negoci. He passat de ser un estudiant i un atleta a convertir-me en una persona preocupada per la paperassa. Amb sort, entreno cada setmana o cada dues. Ho he sacrificat tot, no descanso des de fa molt i no faré vacances. Però la recompensa és veure com la gent es va superant.
Et veus aquí d'aquí a uns anys?
Quan vaig començar aquest projecte volia canviar el món i deixar el meu pas per aquesta vida. Aquesta és la manera com ho he aconseguit. Intento canviar hàbits de vida esportiva i alimentària i la meva intenció és allargar-ho tot el possible. Vull fer el Gold's Gym dels Estats Units però a la meva manera i al meu estil.
Què has trobat a faltar en tot aquest camí?
Més ajuts als joves emprenedors. Per part de l'Estat, només he vist impostos i més impostos. Sense l'ajuda de Trinijove o l'ajuda de la meva mare, no hauria pogut obrir aquest negoci. No en tenia per pagar-me el menjar o la meva pròpia casa. De fet, al començament estava perdent diners amb els impostos. Si no hagués demanat el préstec passat de rosca, no n'hauria tingut ni per mantenir-me els tres primers mesos. A més, per legalitzar-ho tot he hagut de moure'm moltíssim. No ha estat gens fàcil.
Si creus que el teu projecte val la pena i estàs disposat a sacrificar-ho tot, endavant
Quin consell donaries a algú que comença?
Aquest món és dels valents. Si no ets valent, el món se't menja. Si creus que el teu projecte val la pena i estàs disposat a sacrificar-ho tot, endavant. Amb la por no es va enlloc. Cal posar-hi moltes ganes. Cal treballar-lo i buscar-ho.