La presidenta de les Balears, Marga Prohens, ha visibilitzat el suport del nou govern autonòmic a la celebració de la Copa del Rei Mapfre de vela a l'illa de Mallorca.
La celebració d'aquesta competició, un dels esdeveniments més esperats de l'estiu mallorquí, ha acabat el seu 42 edició amb gran èxit d'assistència, ja que nombroses personalitats, tant de l'esport com de la vida social, han desfilat pel Reial Club Nàutic per participar d'aquesta cita esportiva que, any rere any, se celebra a la badia de Palma.
La líder regional dels populars ha deixat patent amb la seva presència el suport a la celebració esportiva i fins i tot ha manifestat que no concep "un Govern que doni l'esquena a tot això" en vista de l'"impacte econòmic i, sobretot, l'impacte social que té aquesta competició per a les illes".
Prohens considera que és molt important "donar visibilitat als valors de l'esport, com el treball en equip i la disciplina" i també per impulsar un tipus de turisme més enfocat cap a l'excel·lència i la sostenibilitat, entre altres aspectes. "Balears és molt més que sol i platja, les illes són cultura, esport, tecnologia, qualitat, oportunitats, llocs de treball, transició energètica, naturalesa i són el mar", va dir en una compareixença pública.
Fonts del seu entorn van destacar que l'antecessora en el càrrec, Francina Armengol, no va participar de forma activa en les edicions que es van celebrar durant els seus vuit anys de govern i només se la va poder veure en alguns lliuraments de premis o durant el seu últim any de mandat el 2022 amb motiu de l'obtenció del certificat d'empremta de carboni. En aquesta data es complia el 40 aniversari de la regata i la Copa del rei de Vela es convertia en la primera competició d'aquestes característiques del món en obtenir el certificat d'empremta de carboni validada.
Per la seva part, l'actual presidenta, Marga Prohens, ha tornat a bolcar-se en l'esdeveniment esportiu i s'ha fet habitual amb la seva presència en el Reial Club Nàutic de Palma, on se l'ha pogut veure conversant amb regatistes, tripulacions i armadors, a més de conversar amb el Rei Felip VI i desitjar sort a tots els participants.
UN TORNEIG DE PRESTIGI
La Copa del Rei Mapfre de vela s'ha reactivat en el seu 42 edició com un referent esportiu, en atreure visitants de tot el món i oferir una experiència nova en cada una de les seves activitats. Una intensa agenda social que ha recuperat, a més, el seu tradicional sopar a l'emblemàtic Castell Hotel Son Vida.
La cita mallorquina va reunir la setmana passada als armadors i patrons dels més de 100 vaixells participants per gaudir d'una vetllada a l'icònic Balcó de Mallorca, un esdeveniment que realça la importància d'aquesta regata no només en l'àmbit esportiu, sinó també en el social i cultural de Mallorca.
Una vegada conclosa la Copa del Rei Mapfre de vela 2024, el rei Felip VI va presidir la tradicional cerimònia de lliurament de trofeus en Ses Voltes, als peus de la catedral de Mallorca, acompanyat de Margalida Prohens, així com d'altres autoritats locals civils i militars, del Reial Club Nàutic.
Un lliurament de premis, en la que l'Aifos el vaixell que el Rei ha patronejat va quedar en segon lloc, per darrere del Teatre del Soho Altavista de Javier Banderas, guanyador en la classe Watches of Switzerland ORC 0, els vaixells de més eslora.
Malgrat que Felip VI va començar a participar d'aquesta competició el 1984, amb tan sols 16 anys, no havia aixecat el trofeu que porta el seu nom fins a l'any passat i va ser el 2014 quan va participar en la regata per primera vegada com a Rei d'Espanya.
Ara la seva il·lusió és que la seva filla, la princesa Leonor, segueixi vinculada a la vela i competeixi a bord del Regulus a Mallorca, el nou vaixell de l'Armada inscrit en aquesta competició, i poder així continuar amb la tradició nàutica que segueix la Família Real des de fa generacions.
La història de la Copa del Rey Mapfre és la crònica de la millor vela d'alta competició d'Espanya i la Mediterrània. La prova s'ha convertit en una cita de primer ordre al calendari esportiu mundial i aquest any ha culminat seguint amb la seva vocació de superar-se dia a dia. En la seva primera celebració, que va tenir lloc el 1982 van participar al voltant de 50 embarcacions: 35 espanyoles i la resta estrangeres.
En l'edició que ara acaba de finalitzar, quaranta-dos anys més tard, han participat més de 120 equips de 23 nacionalitats diferents. Una regata que ha arribat a dalt de tot el pla de la nàutica de competició, no només per la quantitat de participants sinó també per la seva qualitat.
La vela és una de les disciplines que més alegries ha donat a l'esport nacional, tal com demostra el recent or guanyat en les Olimpíades de París i, també, és un dels esports més vinculat a l'olimpisme balear. Precisament, París va ser el primer escenari on un maonès Antoni Vela, l'any 1900 va fer història en representar per primera vegada a les Illes en uns Jocs. Noranta i dos anys més tard, Jordi Calafat va aconseguir el primer metall a Barcelona. I a més, va ser també or.