L'expresident del Banc Central Europeu (BCE) Mario Draghi ha llançat un missatge d'urgència a la Unió Europea al seu últim informe, on adverteix que Europa s'enfronta a una "lenta agonia" econòmica si no pren mesures immediates i contundents. L'informe, encarregat per la Comissió Europea i presentat davant de la seva presidenta, Ursula von der Leyen, alerta sobre la falta de competitivitat del continent davant potències com la Xina i els Estats Units, instant a reformar l'estructura política i econòmica per evitar la decadència.
Draghi, conegut per salvar a l'euro durant la crisi financera de 2012 amb la seva famosa frase "faré el que sigui necessari per preservar l'euro", ha assenyalat que Europa està en un estat crític, en gran manera a causa de la inacció política i la falta d'adaptació als canvis globals. Segons l'informe, Europa corre el risc de convertir-se en irrellevant en l'escenari mundial si no actua per reformar el seu sistema burocràtic, que impedeix la ràpida presa de decisions.
El document subratlla que la competitivitat de l'economia europea ha estat superada per la dels Estats Units i la Xina, el que ha portat a la deslocalització de sectors clau, especialment l'industrial. Draghi recalca la necessitat que Europa adopti una estratègia industrial comuna que integri polítiques fiscals, comercials i exteriors, com les que apliquen els seus principals competidors. Tanmateix, lamenta que la Unió Europea continuï lligada a un sistema de presa de decisions lent i fragmentat, que dificulta la implementació de les reformes necessàries.
ADVERTÈNCIA
L''informe Draghi', de més de 400 pàgines, no deixa espai al dubte: Europa està en perill. Durant la presentació a Brussel·les, Draghi va llançar una greu advertència: "Hem arribat a un punt en el qual, si no actuem, haurem de comprometre el nostre benestar, el nostre medi ambient o la nostra llibertat". L'expresident del BCE va ser contundent en assenyalar que els polítics europeus han "de posar-se les piles" i enfrontar els reptes amb serietat. Les reformes que proposa inclouen la reducció de la burocràcia, la simplificació dels processos legislatius i la coordinació entorn d'una estratègia industrial sòlida.
Un dels problemes més greus, segons l'informe, és l'excés de legislació a la UE. El 2019, la Unió va aprovar 13.000 actes legislatius, mentre que Estats Units només 3.000, el que reflecteix un sistema sobrecarregat i lent. Aquest entramat burocràtic impedeix que Europa respongui amb rapidesa i eficàcia als desafiaments globals, com la transició ecològica, la crisi a Ucraïna i la competència d'economies més dinàmiques.
L'informe també suggereix que s'assisteix al final de la globalització tal com es coneix, un model econòmic que durant dècades ha dominat el panorama mundial i que ha estat superat per nous paradigmes. Draghi alerta que la classe política europea sembla incapaç de liderar les reformes necessàries perquè Europa es mantingui competitiva. Mentre la Xina i els Estats Units avancen en intel·ligència artificial, semiconductors i tecnologies netes, Europa continua endarrerida.
La situació en sectors com l'automobilístic és especialment preocupant. Draghi esmenta que la indústria europea està perdent llocs de treball a causa de la competència deslleial de la Xina, i reitera la importància d'una resposta coordinada a nivell industrial, evitant caure en el proteccionisme.
ENDEUTAMENT
Per a Draghi, l'única manera d'afrontar els colossals reptes a què s'enfronta Europa és recorrent a una inversió massiva. L'informe estima que la Unió Europea hauria de mobilitzar més de 750.000 milions d'euros anuals per poder competir amb la Xina i els Estats Units, la qual cosa implica augmentar la inversió pública i privada del 22% actual al 27% del PIB.
Draghi també suggereix que la UE emeti deute comú de manera regular per finançar projectes que enforteixin la competitivitat europea en àrees clau com la descarbonització, la transformació digital i la defensa. Aquesta estratègia, similar a la implementada amb els fons de nova generació, és vista com una eina necessària per garantir el creixement a llarg termini d'Europa.
DESAFIAMENTS
L'informe no deixa d'assenyalar les resistències polítiques que dificultaran la implementació de les reformes proposades. El cas d'Espanya és paradigmàtic. Mario Draghi adverteix que, encara que Espanya ha aprovat més de 206.000 normes des de 1995, la productivitat continua estancada i la burocràcia continua afectant el creixement. A nivell europeu, l'auge de l'extrema dreta i els moviments populistes també compliquen el panorama, debilitant els governs que haurien de liderar la transformació.
Draghi conclou el seu informe amb un missatge clar: Europa ha d'actuar ara o enfrontar-se a un declivi irreversible. "Una vegada més, hem de confiar en Mario Draghi", assenyalen alguns observadors, conscients que el seu diagnòstic és precís, però la viabilitat de les seves propostes depèn de la voluntat política per implementar reformes profundes i a llarg termini.