"Tot el món mereix accés a Internet", ha assegurat el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg en tota una declaració d'intencions emmarcada en la conferència més mediàtica del Mobile World Congress (MWC). L'auditori estava a vessar esperant l'arribada del guru de les xarxes socials que amb 31 anys i 1.650 milions d'usuaris en actiu segueix desafiant els límits virtuals d'Internet.
En l'actualitat, 4 mil milions de persones, l'equivalent a 2/3 parts del món, encara no tenen accés a Internet i és per això que els plans de Zuckerberg impliquen agregar-los a tots mitjançant un dels seus grans projectes, Internet.org. El concepte clau és la mobilitat tecnològica com a identitat, ja que segons Zuckerberg "que hi hagi més gent connectada és un model de negoci que funciona".
"Connectar les persones"
Un cop complerts els 12 anys des de la creació de Facebook, el seu fundador insisteix que el gran aprenentatge que s'ha endut durant tot aquest temps és que "cada país és diferent". L'evidència li dóna la raó. Mentre la seva plataforma Free Basics ha estat titllada de contrària al lliure mercat i posteriorment bloquejada pel govern de l'Índia, Facebook espera instal·lar el primer satèl·lit a l'Àfrica per tal d'"estendre la connectivitat" durant aquest 2016.I per si no n'hi hagués prou, també s'està experimentant amb un sistema de drons capaços de teixir una xarxa invisible que permeti portar Internet a les zones rurals. En contra del que puguin pensar els seus crítics sobre les seves intencions ocultes, el creador de Facebook ha volgut aclarir que la seva companyia sempre vol més amics perquè la seva gran missió és "connectar les persones".
"L'important per mi és que tot el món, no només els que tenen diners, puguin pagar connexions cares", ha assegurat Zuckerberg en referència al món de les operadores. Mentre que el 4G s'ha convertit en una "bona experiència" per utilitzar el mòbil més ràpid, el 5G és una eina per "connectar objectes". Però no tothom hi té accés i és per això que el guru de l'Internet de tots ha reiterat que vol aconseguir que "la humanitat s'expressi sobre tot allò que li interessa".
Fotografies de Sergi Alcàzar