Tradicionalment el món de les TIC, les tecnologies de la informació i la comunicació, ha estat relacionat amb homes, per això ja fa set anys que el Govern atorga els premis DonaTIC per tal de visualitzar i fomentar aquest sector entre les dones. Enguany un d'aquests premis, concretament el de la categoria d'estudiant universitària, guardó que es dona per reconèixer la trajectòria estudiantil, ha estat per a Marta Bertran (Prats i Sansor, la Cerdanya, 1996), que actualment es troba fent el seu treball de final de màster a l'Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN, per les seves sigles en francès).

Poques hores després que li atorguessin el guardó, Bertran va concedir una entrevista a aquest mitjà per explicar la seva trajectòria universitària fins al moment, dels seus plans de futur i també de la seva vida personal durant aquests anys. Només començar la conversa, reconeix que, efectivament, hi ha molt pocs referents femenins per aquelles noies que volen endinsar-se en el món de les TIC i reconeix la bona feina dels premis, perquè permeten visibilitzar les dones en el sector i ajuden realment a crear referents de cara a les generacions futures.

Marta Bertran Ferrer premi dones TIC - Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

Si ens remuntem al passat, ens reconeix que va decidir endinsar-se a aquest món perquè les assignatures que més li van agradar a l'escola van ser les més tècniques, matemàtiques, física, tecnologia, etc.

Això la va portar, a l'hora d'escollir una carrera, a decantar-se per una enginyeria i més concretament en un grau que combinava la part més tècnica i la gestió, ja que admet que no es veia fent una carrera en una aula amb tot d'homes. Ara bé, després d'un any es va acabar llançant a la piscina per centrar-se completament en l’enginyeria telemàtica, del que es va acabar graduant el 2019 per La Salle-URL. 

Màster als països nòrdics

Un cop acabada la carrera, Bertran decideix cursar un màster, concretament un doble màster l'Institut Europeu d'innovació i tecnologia (EIT). Concretament el grau escollit va ser sobre Infraestructures de núvol i de xarxa amb una menció en Innovació. Aquest màster, però, la va portar fora de Catalunya, primer a l'Institut Reial de Tecnologia KHT d'Estocolm i després a la Universitat d'Aalto, a Helsinki.

Marta Bertran Ferrer premi dones TIC - Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

Aquí es produeix un dels moments claus de la vida estudiantil de Bertran, i un dels motius de pes pels quals ha rebut el premi DonaTIC, i és que a l'hora de fer el treball de final de màster (TFM), que també inclou unes pràctiques, va decidir presentar-se a una de les places que cada any el CERN ofereix per fer aquestes pràctiques amb un treball sobre la integració dels supercomputadors a la grid de l'accelerador de partícules del CERN, dit i fet, ara Marta Bertran, des d'aquest mes de gener viu a França, a tocar amb la frontera amb Suïssa, on s'hi estarà, com a mínim, fins a finals d'aquest any, quan presentarà el seu TFM.

Ara bé, que hi fa al CERN Bertran? Doncs actualment es troba a l'equip de software d'un dels quatre experiments que actualment realitza el centre, concretament a l'ALICE, que té per objectiu fer col·lidir ions amb l'objectiu de veure la seva reacció. Dins d'aquest gran experiment, que està en marxa des de 1993, Bertran s'encarrega de posar la infraestructura a disposició dels físics perquè puguin extreure les conclusions per a l'experiment.

 

Passat al BSC i a la clínica Guttmann de Barcelona

Abans d'emprendre l'aventura internacional, que l'ha portat a viure en tres països diferents amb només 25 anys. Bertran va estar un any treballant al Barcelona Supercomputing Center (BSC) com a enginyera júnior dins del Grup de fluxos de treball i informàtica distribuïda, una experiència, segons ens relata, clau per arribar a treballar al CERN.

Alhora, tota trajectòria té punts de complicació, en el cas de Bertran va ser un accident que va provocar que hagués de fer una dura rehabilitació a la clínica Guttmann de Barcelona durant quatre mesos. Durant aquesta etapa, li preguntem d'on va treure les forces per continuar, i Bertran relata que sempre, sempre, va tenir clar que volia seguir anat a la universitat, sempre agraint la tasca dels professionals que la van ajudar.

Marta Bertran Ferrer premi dones TIC - Sergi Alcàzar

Sergi Alcàzar

Durant aquest període, ens explica que per poder compaginar la rehabilitació i les classes, es va agafar menys assignatures i agraeix que la universitat li adaptés el programa, entre riures ens explica que als matins anava a la Guttmann i a la tarda a la universitat durant quatre mesos.

 

Plans de Futur

Una persona com Marta Bertran sempre té al cap quins seran els seus pròxims passos, i segons ens assegura, ja té clar el que farà un cop presenti el TFM quan acabi l'any, i és ni més ni menys que un doctorat. Concretament explica que vol continuar formant-se i treballant al CERN a través de la tesi doctoral, que serà a través de la UPC i amb col·laboració amb el BSC, per acabar assegurant que treballarà fora, però seguirà mantenint un peu a Catalunya.