Quan sentim a parlar de rècords històrics en el preu de la llum ens entra el pànic, però afecten realment la nostra factura? Per saber-ho haurem de descobrir a quin tipus de mercat de l'electricitat estem actualment, ja que les oscil·lacions en el cost de la llum només tenen efecte sobre els clients del mercat regulat

El mercat regulat és aquell que té la tarifa regulada pel govern central, que s'anomena preu voluntari al petit consumidor (PVPC). Aquest preu canvia cada hora i cada dia segons la relació d'oferta i demanda entre els productors d'energia i la companyia comercialitzadora. Aleshores, quan parlem dels màxims històrics en el cost mitjà de l'electricitat, parlem del PVPC, aplicable només als clients de companyies del mercat regulat: les anomenades comercialitzadores de referència.

Mercat regulat vs. mercat lliure

Per dir-ho ràpid i malament, les comercialitzadores de referència són aquelles que encara estan sota control estatal, que encara estan regulades. Són ben poques i estan ben controlades en un llistat de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMC): Baser, Energía XXI (d'Endesa), Teramelcor, Comercializador de Referencia Energético, Régsiti, la comercialitzadora regulada de Naturgy i la comercialitzadora regulada d'Iberdrola. En resum, els clients d'aquestes companyies són els que patiran els rècords històrics del preu de la llum. Actualment, compten amb uns deu milions de clients arreu de l'estat espanyol.

Les persones que s'escapen d'aquests increments extrems en el cost de l'electricitat són aquelles que han contractat amb el mercat lliure. Aquí el preu el fixa l'empresa, el publicita i el posa al contracte. D'aquesta manera, el client sempre té el mateix preu fins que s'acaba la relació contractual i es renova, amb un cost que pot ser diferent de l'original.

El bo social i la seguretat a la factura

Les comercialitzadores 'lliures' són les que van sorgir arran del procés de liberalització iniciat el 1997 i actualment són més de cent a tot Espanya: Endesa, Naturgy o Iberdrola tenen les seves comercialitzadores del mercat lliure. També podem parlar, per exemple, de les catalanes SomEnergia, Holaluz o Catgas. Uns 17 milions de clients tenen els contractes en aquest mercat.

Així doncs, les persones del mercat lliure s'estalvien els pics en el preu de l'electricitat, mentre que les persones del mercat regulat no. Aleshores, per què algú voldria estar al mercat regulat? Per una banda, perquè a la primavera i a la tardor solen pagar bastant menys, ja que el preu es redueix molt a causa del poc consum que hi ha. Per una altra, perquè les comercialitzadores de referència són les úniques que poden oferir el bo social, el descompte a la factura per a les famílies més vulnerables.

coronavirus vulnerables crisi Jacqueline endesa factura - Sergi Alcazar

Una persona comprova les seves factures de la llum / Sergi Alcàzar

Els clients del mercat lliure, en canvi, tenen la seguretat que sempre pagaran el mateix, però no tenen marge d'estalvi en els períodes de menys consum: el preu de la llum és el mateix a la primavera i a la tardor que a l'estiu i l'hivern. Llavors, per què l'associació de consumidors Facua diu que les factures del juliol van encarir-se gairebé un 40% respecte de l'any passat? Pel canvi de normativa que va promoure el govern espanyol per al passat juny, que va establir franges horàries diferents pel consum de l'energia i que, alhora, va apujar els preus de l'electricitat. Com va ser una modificació legal, les empreses del mercat lliure van haver de canviar el cost de la factura.

Davant aquesta pujada, l'executiu de Pedro Sánchez va decidir baixar l'IVA al 10%. Un fet que es nota a la factura, ja que si no, els espanyols haguessin pagat de mitjana uns 93 euros, la xifra més alta de la història. Tot i això, les propostes de Ciutadans o PP d'abaixar impostos per combatre el preu de la llum no tenen res a veure: l'increment dels costos guarda més relació amb causes estructurals, com els drets d'emissió de diòxid de carboni o el preu del gas, que també s'han encarit durant el darrer any per culpa del canvi climàtic, segons els experts.

 

Imatge principal: El preu mitjà de la llum marca rècords històrics / Pixabay