Finalment, McDonald's sortirà de Rússia. El grup de menjar ràpid ha anunciat aquest dijous que ha arribat a un acord per vendre el seu negoci a Rússia a l'empresari i soci de la franquícia Alexandr Govor, la qual cosa permetrà conservar desenes de milers de llocs de treball. "Segons les condicions de l'acord, el senyor Govor adquireix tota la cartera de restaurants de la cadena i la desenvoluparà sota una nova marca", així ho indica el comunicat publicat per McDonald's, que destaca que l'empresari rus és soci des de 2015 i que a Sibèria operen 25 franquícies obertes per ell. Aquest acord exigeix encara necessitar determinades condicions, inclosa la seva autorització per les autoritats reguladores, i s'espera que els últims detalls quedin tancats en les "pròximes setmanes".
"El contracte de compravenda contempla la preservació, almenys durant dos anys, dels llocs de treball en condicions equivalents", subratlla McDonald's. El comprador, afegeix la nota de premsa, va acceptar així mateix finançar, fins al final de la transacció, els salaris dels empleats de la corporació que treballen a 45 regions de Rússia. També es farà càrrec de les obligacions davant de proveïdors, llogaters i serveis comunals.
L'anunci de l'acord, els termes financers del qual no s'han revelat, es produeix tres dies després que McDonald's comuniqués que acaba definitivament la seva activitat a Rússia. El director executiu de McDonald's, Chris Kempczinski, va assenyalar llavors que estava orgullós dels més de 60.000 treballadors i que la decisió de cessar el negoci en Rússia va ser "extremadament difícil". Però "el nostre compromís amb els nostres valors significa que ja no podem mantenir-nos allà", va asseverar Kempczinski.
El passat 8 de març McDonald's ja va anunciar que cessava temporalment el seu negoci a Rússia i que tancava provisionalment els seus al voltant de 850 restaurants després de l'inici de la campanya militar russa a Ucraïna. Cal recordar que McDonald's va ser el primer restaurant occidental de menjar ràpid en obrir un restaurant a la Unió Soviètica. Va ser poc després de la caiguda del mur de Berlín, el 1989, i va escenificar l'alleujament de les tensions entre els dos blocs. A més, McDonald's és de les últimes grans empreses nord-americanes que abandonen Rússia, i arria després que ja ho fessin companyies com Coca-Cola, Pepsi o Starbucks. El mètode ha estat diferent en tots els casos, ja que alguns han optat per parar el negoci i altres per tancar totes les seves operacions, a causa de les sancions imposades tant pels EUA com per la UE.
Si mirem per tot el món, McDonald's té més de 39.000 restaurants a més de 100 països, encara que la majoria són propietat de franquiciats i només un 5% dels locals són propietat i estan operats per l'empresa. Respecte a les expectatives per a aquest any, McDonald's ja ha assegurat que malgrat marxar de Rússia contempla agregar 1.300 restaurants nets aquest any, que es converteixen en més de 2.000 si tenim en compte que tenen 850 a Rússia i aquest tancaran tots. Aquestes noves obertures contribuiran a augmentar un 1,5% el creixement de les vendes a tota la companyia. De moment, tanmateix, sembla que la cosa no va del tot bé, ja que durant el primer trimestre McDonald's va guanyar 1,100 milions de dòlars, 400 milions menys que l'any passat.