La patronal d'agències de viatges més important a nivell nacional, l'Associació Corporativa d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe), preveu que la reducció de la mobilitat a causa del coronavirus provoqui el tancament de la meitat dels punts de venda, si no reben els ajuts necessaris. Aquests locals són els més afectats, juntament amb els de restauració, lleure i comerç.

De fet, una tercera part de les agències no ha pogut tornar a l'activitat i un 20% es planteja tancar de manera definitiva. Així ho indiquen els resultats d'una enquesta realitzada a 500 empreses associades a la patronal. Davant d'aquesta situació, el president de l'entitat, Martín Sarrate, ha reclamat al govern espanyol un "pla de rescat total" amb ajuts a "fons perdut", proposant també una rebaixa de l'IVA per al sector.

"Ara, amb aquest cop de la Covid-19, és impossible o molt difícil resistir sense ajuts directes", va assegurar Sarrate. El president concreta els ajuts que necessiten les agències, com el llançament de bons de viatges per incentivar el turisme o un "pla renove" per al sector. "El govern espanyol no està donant el nivell que correspon en aquest sentit", ha criticat el president.

El president de l'ACAVe, Martí Sárrate, durant una roda de premsa. Foto: ACN
El president de l'ACAVe, Martí Sárrate, durant una roda de premsa. Foto: ACN

Per al directiu, encara queda "molt camí per recórrer" en el marc de la recuperació del sector, i per això també reclama moratòries i reduccions d'impostos, noves mesures per evitar que es freni la mobilitat i ajuts a fons perdut per a les empreses.

En la vintena edició del Fòrum ACAVe, on s'ha presentat l'estudi, la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha deixat la porta oberta a allargar els ERTO més enllà del 31 de gener "si és necessari". Martí Serrate també ha lamentat que la legislació actual és "molt restrictiva i protegeix majoritàriament el consumidor", deixant "desprotegides" les agències de viatges.

Una caiguda de la facturació del 90% el 2020

Les agències preveuen tancar el 2020 amb una caiguda de la facturació de gairebé el 90% i un descens de l'ocupació del 14%, segons recull l'ACN. De fet, un 95% de les empreses del sector ha patit una baixada "dràstica" de les vendes o una paralització d'aquestes durant la temporada d'estiu. Un 72% considera que la tendència es mantindrà aquesta tardor i fins i tot un 28% dels enquestats creu que les seves vendes empitjoraran.

En aquest sentit, Sarrate ha assegurat que la campanya de Nadal serà "complicada" per les noves restriccions i l'evolució de la pandèmia. Tanmateix, va assegurar que la temporada d'esquí sembla que podria començar abans del previst i ha recordat que sol ser un producte que es ven bé per part de les agències de viatges.

Quant a l'ocupació, un 87,6% de les empreses consultades ha presentat un ERTO i només un 11% ha desafectat personal. A més, un 21,6% de les agències ha acomiadat treballadors i un 19% ha hagut de tancar tots o una part dels seus punts de venda al públic. Un 55% de les plantilles de les agències consultades ha teletreball durant aquest any. Fins i tot, un 4% afirmen haver tancat la seva oficina de manera definitiva per centrar-se en l'atenció virtual als clients.

Quines són les destinacions més demandades actualment?

En el dia d'avui, la majoria de les peticions que es tramiten corresponen a destinacions nacionals com la costa mediterrània, les Illes Balears o les Canàries. Entre els "escassos" viatges internacionals, un 70% corresponen a destinacions europees, ja que la por de la pandèmia ha reduït "dràsticament" la demanda de països fora de la Unió Europea.

Quant a les agències receptives, els segments de negoci més afectats són el turisme de reunions i activitats com congressos o convencions, a més del turisme urbà. Per a aquestes agències, els mercats emissors més importants durant els últims mesos han estat França, Alemanya i Portugal, que sumen el 66% dels turistes internacionals.

 

Imatge principal: Una maleta amb un passaport a sobre i una mascareta. Foto: Europa Press