La crisi del coronavirus ha obligat el 36% dels empresaris catalans a recórrer a un expedient de regulació d'ocupació (ERTO), segons el baròmetre Global Business Pulse de la firma Grant Thornton. D'altra banda, només un 50% preveu reincorporar a la totalitat dels seus treballadors afectats.
En aquest context, un de cada dos empresaris considera que haurà de reduir despeses i reestructurar el seu negoci per poder continuar operant. Y un dels canvis a què apunten els enquestats en l'estudi és la recerca de noves fórmules de finançament privades i públiques. En concret, el 15% reconeix que estudia un pla de futur en aquest sentit, encara que un 30% es veuen amb capacitat de continuar operant amb menys recursos.
El teletreball —o la jornada flexible— ha estat implantat per set de cada deu directius catalans, mentre que un 55% d'aquests han fet ajustaments en l'estratègia de negoci. Un 52% ha fet revisió dels pressupostos i dels plans d'inversió, mentre que un 18% ha hagut de fer ajustaments de personal de forma temporal o permanent. A Espanya, el percentatge de directius que han retallat personal de manera temporal o permanent puja el 27%, al 22% a Madrid i al 35% a Andalusia.
El 18% dels empresaris catalans no ha recorregut a ajuts estatals
Sobre altres ajuts que provenen de l'Estat, un 33% ha sol·licitat un ajornament del pagament de les obligacions fiscals i un 30% l'aplicació de programes d'innovació relacionats amb la Covid. Un 18% afirma no haver-se beneficiat de cap d'aquestes mesures, un percentatge inferior a la mitja espanyola, del 24%.
Quant a les perspectives de futur, un 72% dels empresaris creu que els ingressos cauran aquest any, en línia amb la mitja espanyola (76%). Els que creuen que la pandèmia no els afectarà (un 3%) es troba sis punts per sota de la mitja espanyola (9%) i molt lluny de la mitja europea (15%).